Last van de laaghangende zon tijdens het rijden? Dankzij deze tips is dat verleden tijd

Last van de laaghangende zon tijdens het rijden? Dankzij deze tips is dat verleden tijd

(themabeeld) Foto: shutterstock

U heeft er de voorbije dagen misschien ook last van gehad toen u in de wagen zat: de laaghangende zon. Automobilisten laten zich er vaak door verrassen, volgens het Verbond van Verzekeraars gebeuren er op zulke momenten zelfs 20 procent meer ongevallen. Omdat het de komende weken - vooral tijdens de avondspits - problemen kan veroorzaken geeft mobiliteitsorganisatie VAB enkele tips om u te beschermen tegen het felle zonlicht.

1. Zonnebril

“Leg altijd een zonnebril in uw auto”, luidt het bij VAB. “Eentje met een goede UV-bescherming en eventueel polariserende glazen. Die nemen de schittering van de UV-straling weg en worden donker bij felle zon en lichter bij bewolkt weer.”

2. Propere ruiten

“Hou de ruiten van uw auto proper: een vuile autoruit maakt het nog moeilijker om de weg te zien bij een laaghangende zon.”

3. Matig je snelheid

“Heeft u toch nog last van de zon, pas dan uw snelheid aan. Zo krijgt u meer tijd om te reageren. Zeker in combinatie met file kan laaghangende zon erg gevaarlijk zijn, doordat die dan vaak te laat opgemerkt wordt.”

4. Dimlichten

“Niet alleen uw zicht, maar ook de zichtbaarheid is belangrijk bij een laaghangende zon. Het kan helpen om uw dimlichten aan te steken, zodat ook de andere automobilisten u goed zien.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees