Een rijbewijs halen wordt anders: dit zijn de regels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

© *

Bestuurders in opleiding weten niet waar ze aan toe zijn. De Vlaamse en federale regering spreken elkaar tegen over hoe je een rijbewijs moet halen. Maar wat houden de regels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië precies in? Wij lijsten ze op.

tg

Tienduizenden chauffeurs in opleiding weten niet waar ze aan toe zijn. De Vlaamse en federale ministers van Mobiliteit spreken elkaar compleet tegen over de manier waarop je een rijbewijs moet halen. Een procedureslag bij de Raad van State moet uitsluitsel brengen.

Grootste punt van discussie is de verplichte cursus die begeleiders (vaak vader of moeder) moeten volgen alvorens ze hun kinderen mogen leren rijden. In Vlaanderen is zo’n cursus sinds deze maand verplicht, In de rest van ons land is dat nog niet het geval. Bellot vindt dat Weyts dat niet op eigen houtje kon beslissen.

En volgend jaar wordt de chaos nog groter. Het Brusselse Gewest heeft pas een wijziging goedgekeurd die vanaf volgend jaar in gaat. Met nog andere regels, zodat in Vlaanderen, Wallonië en Brussel andere regels zullen gelden om een rijbewijs te halen.

Zo zit het in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er twee grote veranderingen sinds 1 oktober, zegt GOCA, dat in ons land verantwoordelijk is voor de technische schouwing van voertuigen en voor het rijbewijs.

• De minimumstage in Vlaanderen is sinds 1 oktober 2017 opgetrokken van 3 naar 9 maanden. De kandidaat-bestuurder zal dus minimaal negen maanden moeten oefenen onder dekking van zijn voorlopig rijbewijs voordat hij kan deelnemen aan het praktijkexamen in Vlaanderen. Dat geldt niet voor kandidaten die vóór 1 oktober 2017 een voorlopig rijbewijs hebben aangevraagd.

• Voor wie met vrije begeleiding leert rijden moet de begeleider verplicht eerst op cursus. Die verplichte vorming van 3 uur moeten ze volgen bij een erkende rijschool of een zelfstandig instructeur. Deze vorming is 10 jaar geldig. De cursus kost 20 euro.

Ook het rijexamen zelf is sterk veranderd. Lees hier alle nieuwigheden sinds dit jaar.

Zo zit het in Wallonië

• In Wallonië liggen voorlopig geen grote wijzigingen op de plank. Dat betekent dat daar de regels gelden die tot vorige week ook in Vlaanderen werden gehanteerd, zoals een minimumstage van 3 maanden en geen cursus voor de ouders die hun kind willen leren autorijden.

Brussel

• Begin augustus werd in Brussel een grote hervorming van de rijopleiding goedgekeurd. De aanpassingen zouden van kracht zijn in de loop van 2018. Het opvallendste daar is de snelle opleiding. En dit terwijl Vlaanderen net voor een langer traject kiest om jonge chauffeurs beter voor te bereiden.

Brussel gaat voor vier praktische opleidingstrajecten, in plaats van twee in de rest van het land.

• Het eerste is een mix van vrije begeleiding en rijschool. Een kandidaat-chauffeur gaat minimaal 14 uur rijschoolonderricht volgen en loopt minimaal 6 maanden stage met begeleider. Ook die begeleider moet een pedagogische vorming volgen.

• Rijschool zonder stage en dus zonder voorlopig rijbewijs: daarbij gaat de bestuurder minimaal 30 uur naar de rijschool en dan naar het examencentrum. Het kabinet van staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) is ervan overtuigd dat achttienjarigen niet aangetrokken zullen worden tot deze opleiding wegens te duur (minimaal1.500 euro).

• Vrije begeleiding: zoals vandaag, maar met een maximumstage beperkt tot 18 maanden.

• Rijschool met stage, ook zoals vandaag: minimaal 20 uur rijschoolonderricht en daarna minimaal 3 maanden stage zonder begeleider.

Wie een rijbewijs wil halen in Brussel, zal ook een EHBO-cursus moeten volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Auto - consument

Video

Keuze van de redactie