Naar dit café kennen zowel Jean-Marie Pfaff, Will Tura als de sjeik van Qatar de weg

Rudy, Inge en Yvette: de sterkhouders van ’t Geheim. Foto: hvh

Wetteren -

“Wat gezegd wordt in ‘t Geheim, blijft geheim”, klinkt het al jaren in het café aan de Zeshoek in Wetteren. Voor één keer, omdat de zaak nu 30 jaar dezelfde uitbaters heeft – een unicum in het centrum – willen de drie bazen even in het vat vol verhalen duiken. Zaterdag volgt een jubileum met foto’s van toen en nu op groot scherm en zijn er hapjes en dranken voor alle klanten.

Begin jaren 1900 werd al heel wat drank geschonken in het hoekpand aan de Zeshoek. In den duik, in een gesloten huis en met de bakken jenever en bier op tafel voor de buurtbewoners in de toen verpauperde wijk rond de Molenstraat.

Een publiek geheim dat niet langer geheim kon blijven, zodat het pand een echt café moest worden.

“We vermoeden rond 1926 aangezien we hier een wimpel vonden van de Racing-supportersclub uit dat jaar”, toont Yvette Vernimmen (66) het zeldzame kleinood aan de muur.

Zonnig en warm terras

Haar groottante werd er later waardin en in 1968 werd het vervallen pand verbouwd. De naam was een begrip en bleef. Yvette en Rudy Veeckman (63) namen de zaak 30 jaar geleden over, tot vandaag de oudste cafébazen op dezelfde plek in het centrum. Yvettes dochter Inge Burssens (42), die hier haar partner Koen leerde kennen, draait intussen ook al 20 jaar mee.

Aan het café kwam een terras, “het zonnigste in de zomer en het warmste in de winter”, en geliefd bij keuvelende dames. “Hier zie je echt heel Wetteren passeren”, weten ze.

Reuzen op schaal

Het café is al die jaren een trefpunt voor Racingvoetbalsupporters, darters, vissers, petanquers, koninklijke kaarters, spaarders en Lottospelers. “Wijlen collegedirecteur Gaston Van der Gucht was hier trouwe klant en bracht al eens leraars mee. Ik heb er hier af en toe enkelen zien sneuvelen, hoor. Vroeger, hé!”, lacht Rudy.

Veel politici en sporters komen hier graag om hun pint. Burgemeester Pardaen met zijn pa, een buurtbewoner, is een trouwe gast.

Het café kleurt dan ook heel Wetters met 16 zeldzame Wetterse reuzen, nauwkeurig op schaal gemaakt door Edwin Gabriel en mét geboorteakte, veilig tentoon in een vitrinekast.

Vlaamse schlagers

En elk jaar op kerstdag en met septemberkermis lijkt het zelfs Boeketje Vlaanderen als de roemruchte Vlaamse schlagers op het programma staan.

Ook Will Tura, Jean-Marie Pfaff en wijlen Eddy Wally wisten de weg naar ‘t Geheim als ze in het Wetterse moesten zijn, getuige de vele foto’s.

“Maar memorabel blijft toch het bezoek van een harem begin de jaren negentig”, herinnert Yvette zich. “Plots stopten vier Rolls Royces en een luxebus voor het café. Vier gewapende lijfwachten stapten uit om een crèmeke te kopen bij Remi, die net met zijn kar passeerde. Enkele volledig gesluierde chique dames bleken naar het toilet te moeten en bestelden ook nog thee. Alles werd keurig betaald in Franse frank en een lijfwacht deed er zelfs nog eens 100 frank drinkgeld bovenop. Die vertelde dat ze de prins van Qatar en zijn gevolg onder escorte naar Gent moesten brengen, maar dat de chauffeur te vroeg afgeslagen had.”

“Och, er zullen zaterdag nog wel verborgen verhalen naar boven komen”, lacht Ingrid.

“Alle vroegere en huidige klanten zijn vanaf 19 uur welkom voor een hapje, een drankje en veel fotoplezier.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees