Twee cafébazinnen sluiten volkscafé: “Zo kon het niet meer verder”

Twee cafébazinnen sluiten volkscafé: “Zo kon het niet meer verder”

Foto: dhh

Dilbeek / Groot-Bijgaarden -

Groot-Bijgaarden is weer een café armer. Krista Steenput en Martine Volckaert sloten de deuren van hun café Wie Anders in de Bosstraat, dat ze 13 jaar uitbaatten. “Het was een moeilijke beslissing, maar het kon zo niet meer verder”, klinkt het.

Op 1 juli 2004 namen Krista Steenput en Martine Volckaert café Wie Anders over. Krista werkte in de verzekeringssector maar droomde altijd al van een eigen horecazaak. Martine volgde samen met haar broer haar vader op als bieruitzetter, waardoor ze Wie Anders al goed kende. Uiteindelijk besloten de twee dames om samen het café uit te baten.

Juiste keuze

Vooral in de beginjaren was dat de juiste keuze. Wie Anders was nog een van de weinige typische volkscafés van Groot-Bijgaarden. Leraren van het Don Bosco tegenover het café, werknemers van kartonbedrijf Cartomills en horecabedrijf Makady en buurtbewoners kwamen er geregeld over de vloer. Maar de evolutie in de maatschappij had ook gevolgen voor het café. “Makady verhuisde, waardoor hun chauffeurs hier niet meer binnen kwamen voor hun koffietje”, vertelt Martine. “En de kartonfabriek besliste plots dat hun werknemers hier hun middagpauze niet meer mochten nemen. Wat op zich absurd was, want die mannen aten hier hun lunch en dronken een soepje of een koffie. Pintjes werden pas na de werkuren geschonken”, klinkt het.

Rookverbod

Daarbij kwam ook nog eens het rookverbod. “Dat was toch een van de grote boosdoeners. En de techniekers van Touring kwamen ook niet meer langs. Vroeger kwamen zij 's middags hier ook hun boterhammen opeten, maar plots mocht dat niet meer en werd dat gecontroleerd met een trackingsysteem. Door de steeds strengere regels verloren wij steeds meer klanten”, vertelt Krista. Het café werd niet meer rendabel genoeg om twee cafébazinnen te betalen.

Verzekering

Krista ging opnieuw in de verzekeringssector werken en kwam 's avonds in het café helpen. “Maar uiteindelijk werd het ons wat te veel”, zegt ze. “Voor twee cafébazinnen bracht de zaak niet genoeg op, maar voor één bazin was het dan weer te druk. We moeten ook aan onze gezondheid denken, dus we hebben besloten om te stoppen."De zaak is intussen verkocht aan jonge mensen die er een ontbijt- en lunchadres van willen maken.

Volkscafé verdwijnt

“Dat vind ik een goede keuze, zeker met de school en de bedrijven in de buurt”, zegt Krista. “Maar ik vind het ook jammer dat er weer een volkscafé verdwijnt. Ik groeide hier op en vroeger kende Groot-Bijgaarden erg veel cafés. De laatste jaren had je alleen nog Wie Anders, De Wijngaard en Terminus, waar trouwens een Brusselaar de zaak uitbaat. Onze klanten zien ons niet graag vertrekken. Sommigen hadden we al lang niet meer gezien, maar ze kwamen wel afscheid van ons nemen. Ze zeiden dat we niet mochten stoppen, maar ik heb hen geantwoord dat ze dan wat vaker hadden moeten langskomen. Onze laatste dag was emotioneel. Maar dat komen we wel te boven. Een café sluiten is als een scheiding: het doet pijn, maar je houdt er enorm mooie herinneringen aan over”, aldus Krista Steenput.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio