Helft minder kinderen loopt verloren op strand en dat is grotendeels te danken aan Maya en Plop

Helft minder kinderen loopt verloren op strand en dat is grotendeels te danken aan Maya en Plop

Om onnodige stress te vermijden, wordt iedereen aangeraden om kinderen een polsbandje om te doen. Foto: jve

Brugge / Knokke-Heist / Blankenberge / Oostende / De Panne -

Het aantal verloren gelopen kinderen op onze Belgische stranden is bijna gehalveerd in vergelijking met vorig jaar. In juli en augustus werden 866 kinderen weer met hun ouders herenigd door de strandredders. In dezelfde maanden in 2016 waren dat er nog 1.703. Volgens het IKWV werpen de vele inspanningen hun vruchten af. “We leggen de nadruk op verantwoordelijkheid bij ouders en begeleiders”, zegt voorzitter Johnny Devey.

Het systeem van verdwaalbandjes aan onze Belgische kust heeft afgelopen zomer opnieuw zijn vruchten afgeworpen. De voorbije zomermaanden brachten de strandredders 866 kinderen terug bij hun verantwoordelijken. Een opvallend cijfer, want dat is bijna een halvering tegenover vorig jaar. In 2016 liepen in juli en augustus maar liefst 1.703 kinderen verloren. Het matige strandweer speelt natuurlijk ook zijn rol, maar volgens het IKVW - de overkoepelende organisatie voor meer dan 1.400 strandredders en de bewaking van zo’n 34 kilometer strand afgelopen zomer - is dat niet de enige factor.

Preventieve aanpak

“We zijn ervan overtuigd dat onze preventiecampagne, waarbij de nadruk wordt gelegd op de verantwoordelijkheid van de ouders, zijn vruchten begint af te werpen”, zegt voorzitter Johnny Devey. “De preventieve aanpak van de redders en beachteams langs de kust biedt ook een verklaring: zodra de redders een kleintje zonder begeleiding opmerken, wordt ze opgepikt om te vermijden dat ze nog verder bij mama en papa vandaan lopen.”

“Om onnodige stress te vermijden, raden we dan ook iedereen aan om de kinderen een polsbandje om te doen én hen op het strand goed in de gaten te houden.”

Een groot aantal van de gevonden kindjes kon snel worden herenigd met hun ouders dankzij de uniforme polsbandjes van Maya de Bij en kabouter Plop. Daarvan werden zo’n 750.000 stuks verdeeld. “Via een uitgebreid netwerk aan verdeelpunten konden zowel ouders als hun kinderen makkelijk een bandje bekomen. Ze liggen ter beschikking bij de reddersposten, EHBO-posten, diensten voor Toerisme, dagbladhandelaars, stranduitbaters en lokale handelaars”, zegt Devey.

Langere openingsperiode

Verder benadrukt het IKWV dat de uitgebreide openingsperiode van minstens een reddingspost per gemeente van 15 juni tot 15 september een schot in de roos was. Door het prachtige weer trokken vooral eind juni al heel wat mensen naar de kust.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees