Romagezin zweert kraken af en woont nu in … barak: “Hier doen we niemand kwaad”

Romagezin zweert kraken af en woont nu in … barak: “Hier doen we niemand kwaad”

Het Romagezin is al twee jaar in België en sliep in die tijd uitsluitend in kraakpanden, tenten en parken. En nu hier. Geld voor huishuur hebben ze niet. De kinderen gingen nog geen dag naar school. Foto: fvv

Gent -

Een Romagezin met twee kinderen woont al bijna drie maanden in een zelf gebricoleerde krotwoning in de Koopvaardijlaan. Midden juli moest het gezin nog weg uit een kraakpand in de Provenierstersstraat. “We willen niet meer kraken, maar geld voor een huis hebben we niet. Dus bouwen we er zelf een.”

Op een boogscheut van de graafwerken voor de nieuwe, hippe stadswijk Oude Dokken wonen Roma in twee vervallen caravans, die ze ombouwden tot armoedige barakken. Binnen staan enkele muffe zetels en een tafel, en liggen wat matrassen. Er staat een zelf getimmerd toilethok en een kippenren.

Een vrouw warmt zich aan een gasvuurtje. Een elfjarig meisje zit verveeld op de bank terwijl haar broertje van drie jaar vrolijk rondrijdt op zijn driewieler.

Nooit meer kraken

De kippen scharrelen, enkele kittens drinken melk uit een kom. Ondanks de tastbare ellende hangt er een bijna huiselijke sfeer. “We wonen hier al bijna drie maanden”, zegt de vader. “Hier doen we niemand kwaad.”

Romagezin zweert kraken af en woont nu in … barak: “Hier doen we niemand kwaad”
“Geld voor een huis hebben we niet.” Foto: fvv

In juli belandde het gezin in een nationale storm toen het samen met enkele andere Roma een pand kraakte in de Provenierstersstraat. Enkele dagen vóór de gedwongen uithuiszetting verdwenen ze met stille trom, vastbesloten om nooit meer te kraken. “Het levert ons alleen maar problemen op bij eigenaars, politie en buurtbewoners”, aldus de vader. “We willen de mensen niet meer tot last zijn.”

Geen OCMW-steun

Na een kort verblijf in een caravan op een oude bedrijfsparking besloten ze zelf een woning te bricoleren in de Koopvaardijlaan, ver weg van de camera’s.

Geld om een huis te huren, hebben ze niet. Meer nog: sinds ze twee jaar geleden van Roemenië naar Gent zijn verhuisd, op zoek naar een beter leven, sliepen ze alleen nog maar in kraakpanden, tenten en parken. Omdat het gezin uit Oost-Europa komt, heeft het pas recht op OCMW-steun als het vijf jaar in België heeft gewerkt. Dus bedelen ze om te overleven. De kinderen gingen nog geen dag naar school.

Drugsverslaafden

Het Romagezin zijn niet de enigen die hun toevlucht zoeken op de site, die eigendom is van het stadsontwikkelingsbedrijf Sogent. In een tweede barak wonen twee alleenstaande, Oost-Europese mannen, die liever niks zeggen. Een paar meter verder zetten enkele dakloze drugsverslaafden geregeld hun tentje op.

Romagezin zweert kraken af en woont nu in … barak: “Hier doen we niemand kwaad”
Foto: fvv

De Stad en de politie zijn op de hoogte van de situatie. “Dit is al het tweede geval in enkele maanden tijd”, zegt schepen van Armoedebestrijding Rudy Coddens (SP.A). “In de Meeuwstraat bivakkeerden tot voor kort ook mensen illegaal in een caravan. Daar zijn we na verloop van tijd tot een gepaste oplossing gekomen. Dat proberen we hier ook te doen. De mensen meteen wegjagen, heeft geen zin. We moeten de menselijkheid bewaken.”

Interimjob

Coddens geeft aan dat het gezin altijd terechtkan in de nachtopvang voor gezinnen in het Baudelohof. Maar dat ziet de papa niet zitten. Sinds kort heeft hij weer vertrouwen in de toekomst: hij vond een interimjob in de bouwsector. “Hopelijk kunnen we nu snel naar een echt huis verhuizen”, zegt hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees