Vriendin van schutter aangekomen in de VS

Mysterie rond schutter Las Vegas wordt enkel groter: waarom schreef hij 100.000 dollar over naar Filipijnen?

Mysterie rond schutter Las Vegas wordt enkel groter: waarom schreef hij 100.000 dollar over naar Filipijnen?

Het onderzoek naar de schietpartij in Las Vegas draait op volle toeren. Stilaan raken meer details bekend over de schutter, maar die lijken het mysterie alleen groter te maken. Zo zei de sheriff van Las Vegas op een persconferentie dat Stephen Paddock vlak voor de aanslag 100.000 dollar overschreef naar de Filipijnen, het thuisland van zijn vriendin, Marilou Danley. Speurders hopen dat zij hen antwoorden zal kunnen geven, intussen is de vrouw terug in Las Vegas, ze zat in de Filipijnen.

100.000 dollar, ruim 85.000 euro, schreef Stephen Paddock over naar de Filipijnen, waar de familie van zijn vriendin Marilou Danley woont. Wat de bedoeling daarvan was is nog een mysterie: was het een gift voor haar, wilde hij zelf naar de Filipijnen vluchten, of was het geld voor iemand anders bedoeld?

Mysterie rond schutter Las Vegas wordt enkel groter: waarom schreef hij 100.000 dollar over naar Filipijnen?
Sheriff Joseph Lombardo. Foto: PN

Op een persconferentie heeft sheriff van Las Vegas Joseph Lombardo een stand van zaken van het onderzoek gegeven. De hoop van de speurders is nu gericht op Marilou Danley. Ze willen haar ondervragen. De vrouw was in de Filipijnen op het moment van de schietpartij. Ze reisde op 15 september naar haar thuisland.

Intussen is de vrouw terug in Vegas, aldus een politiebron aan CNN. Ze landde dinsdagavond (lokale tijd) op Los Angels en is geëscorteerd door de FBI naar Las Vegas, waar ze ondervraagd zal worden. De politie benadrukt dat ze momenteel geen verdachte is en niet in hechtenis is genomen. Waar ze naartoe is gebracht is niet duidelijk.

Danley woonde met Paddock in Mesquite, in de Amerikaanse staat Nevada. Het is voorlopig niet duidelijk waar en wanneer de twee elkaar voor het eerst ontmoet hebben. Danley scheidde in 2015 van haar ex-man, wiens naam ze behield. Volgens de dochters van haar ex-man was Danley een “goede en zachtaardige” stiefmoeder.

“Ik ben ervan overtuigd dat ze verwoest is door deze gebeurtenissen”, vertelde Dionne Waltrip aan KHHBS. Dione, de dochter van Geary Danley (de ex-man van Marilou), vertelde ook nog hoe zij en haar familie nu doodsbedreigingen krijgen sinds hun vader Geary Danley foutief geïdentificeerd werd als zijnde de schutter. “Onze familie kent Stephen Paddock niet”, benadrukt ze nog, “we weten niet wat zijn relatie was, of het er aan toe ging met Marilou”.

Geld en wapens

Intussen onderzoekt de FBI Paddocks financiën, op zoek naar een motief voor de schietpartij die 58 mensen doodde en ruim 500 anderen verwondde. Stephen Paddock schoot zichzelf dood toen de politie zijn kamer zou binnenvallen. Hij lijkt geen afscheidsbrief of manifest te hebben achtergelaten.

Mysterie rond schutter Las Vegas wordt enkel groter: waarom schreef hij 100.000 dollar over naar Filipijnen?
Stephen Paddocks broer Eric. Foto: AP

Volgens zijn familie bezat Paddock minstens 2 miljoen dollar, en was hij geobsedeerd met gokken, vaak met tienduizenden dollars. Zijn broer, Eric Paddock, zei dat hij onlangs nog een sms kreeg waarin Stephen zei dat hij 40.000 dollar had gewonnen. “Hij baalde als hij verloor. Maar hij heeft me niets gezegd over bijvoorbeeld miljoenen die hij verloren had. En dat zou hij zou me wel verteld hebben.”

De weken voor de schietpartij was hij wel zwaar aan het gokken, toont de administratie van casino’s in Las Vegas: hij deed zestien transacties van meer dan 10.000 dollar.

Vast staat ook dat hij enorm veel wapens had verzameld: speurders vonden 23 geweren in de hotelkamer vanwaaruit hij de festivalgangers onder vuur nam, 19 in zijn huis in Mesquite en nu ook nog eens 7 wapens in een ander huis van hem in Reno.

Miljoenen voor slachtoffers

Alle 59 slachtoffers, op drie na, zijn ondertussen geïdentificeerd. Sheriff Lombardo zegt dat een volledige lijst met alle namen van de slachtoffers binnenkort verwacht wordt.

Ray Rahne van de International Association of Fire Fighters zegt dat twaalf brandweermannen die op een vrije dag van het festival aan het genieten waren, geraakt werden terwijl ze gewonden probeerden te helpen. “Twee van hen zijn neergeschoten terwijl ze mensen aan het reanimeren waren.”

Een crowdfundingpagina op GoFundMe heeft al 3,7 miljoen dollar verzameld voor de slachtoffers, zegt commissaris Steve Sisolak. Enkele mensen hebben zelfs honderdduizenden dollars geschonken. MGM Resorts, eigenaar van het Mandalay Bay hotel, heeft nog eens 3 miljoen gedoneerd.

Doelwit Lorde

Mysterie rond schutter Las Vegas wordt enkel groter: waarom schreef hij 100.000 dollar over naar Filipijnen?
Lorde. Foto: REUTERS

Stephen Paddock maakte zijn slachtoffers op het countryfestival Route 91 Harvest Festival, maar hij had het mogelijk aanvankelijk op een ander festival gemunt. Dat zegt een bron dicht bij het onderzoek. Paddock had meerdere appartementen gehuurd tegenover het terrein van het Life is Beautiful Festival het weekend ervoor. Headliners daarvan waren Lorde en Chance the Rapper.

Geen begrafenis

Volgens Eric Paddock, de broer van de schutter, zal er geen begrafenis zijn voor Stephen Paddock. “Steve was niet gelovig, hij had weinig vrienden, en we willen hier vooral geen circus van maken. Als het mogelijk iemand zou helpen, zouden we een begrafenis overwegen, maar ik kan me nu gewoon niet voorstellen hoe dat iets positiefs zou kunnen zijn”, zegt hij.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees