Reichenbach dient klacht in tegen Moscon: collega’s bereid te getuigen na bewust veroorzaakte val

Reichenbach dient klacht in tegen Moscon: collega’s bereid te getuigen na bewust veroorzaakte val

Foto: Photo News

Gianni Moscon (23) heeft zichzelf opnieuw in nesten gewerkt. De Italiaan van Team Sky zou volgens Sebastien Reichenbach bewust diens val hebben veroorzaakt tijdens Tre Valle Varesine, een Italiaanse ééndagswedstrijd eerder deze week. De Zwitser dient een officiële klacht in.

Het gebeurt zelden dat na een valpartij een concurrent expliciet wordt aangewezen als hoofdschuldige maar dinsdag was het zover. FDJ communiceerde na afloop van Tre Valle Varesine, een Italiaanse eendagswedstrijd gewonnen door de Fransman Alexandre Geniez, dat hun renner Sebastien Reichenbach een elleboogbreuk had opgelopen als gevolg van een valpartij. En die crash werd in een volgende tweet zonder verpinken in de schoenen van het gevaarlijke rijgedrag van Sky-renner Gianni Moscon geschoven. Die reageerde na afloop met een tweet waarin hij meldde dat hij met spijt had vernomen dat Sebastien Reichenbach geblesseerd de wedstrijd had moeten verlaten en dat hij hem een spoedig herstel toewenste. Maar van enige vorm van excuses of schuldbesef was geen sprake.

 

 

 

 

Reichenbach zal het hier niet bij laten. De Zwitser verklaarde aan de krant Le Nouvelliste dat hij een klacht zal indienen tegen Moscon. Nog volgens Reichenbach is de Italiaan hem tijdens de wedstrijd komen opzoeken naar aanleiding van een incident eerder dit jaar. Moscon had in de Ronde van Romandië racistische uitspraken gedaan tegen Kevin Reza, een ploegmaat van Reichenbach. De Zwitser had meteen na het voorval op twitter gereageerd. “Ik ben geschokt dat er nog altijd dwazen in het profpeloton rijden die collega’s racistisch beledigen. Je bent een schande voor onze sport!”

 

Naar aanleiding van deze tweet ging de Italiaan afgelopen dinsdag op zoek naar Reichenbach. Volgens bepaalde bronnen zou de Italiaan de Zwitser tegen een stilstaande bus hebben geduwd. “Meerdere renners hebben het zien gebeuren en zijn bereid om te getuigen”, verklaarde Reichenbach. “Hij heeft zich opzettelijk tegen mij geworpen en de gevolgen hadden veel erger kunnen zijn. Voor mij is het duidelijk: dit is een afrekening voor mijn tweet tijdens de Ronde van Romandië, die tot zijn schorsing heeft geleid. Maar ik heb hem toen niet eens bij naam genoemd.”

Moscon beweert dat hij nog nooit met Reichenbach heeft gesproken, laat staan dat hij hem ten val zou hebben gebracht. Maar de Italiaan van Team Sky zit duidelijk met een probleem. Eind april werd hij door ook toen al FDJ beschuldigd van racistische uitspraken naar hun renner Kevin Réza, afkomstig uit Guadeloupe. Moscon werd als gevolg hiervan door zijn werkgever voor zes weken geschorst en verplicht een sensibiliseringscursus te volgen. En ook op het WK in Bergen was het prijs. De Italiaan keerde in volle finale na een valpartij terug aan de klink van de volgwagen. Het leverde hem een diskwalificatie op. Opvallend detail: Moscon reed wel de wedstrijd uit en leek in de slotronde samen met Julian Alaphilippe te mogen sprinten voor de regenboogtrui. Het duo werd pas in de slotkilometers gegrepen.

Corrigeer