VIDEO. Brugje voor tankheld wordt ingehuldigd door… een tank

Zonnebeke -

In Beselare bij het West-Vlaamse Zonnebeke is woensdagochtend een herdenkingsplechtigheid gehouden bij de Reutelbeek. Dat gebeurde op de 100ste verjaardag van een bijzonder tankmanoeuvre van het Britse Royal Tank Corps. Hun aanvoerder overleed bij die actie. Een brugje over de beek draagt voortaan zijn naam.

Honderd jaar geleden leidde Captain Robertson van het Royal Tank Corps onder hevige beschietingen zijn tanks te voet naar hun doel. Hij was de eerste die het Victoria Cross kreeg binnen het Tank Corps. Dit schreef “The London Gazette” over de heldendaad van de kapitein: “Voor uiterst uitzonderlijke blijken van dapperheid betoond tijdens het leiden van zijn tanks onder hevig artillerie-, machinegeweer- en geweervuur. Capt. Robertson die het risico kende als zijn tanks zich van weg zouden vergissen, leidde hen te voet. Hij gidste ze zorgvuldig en geduldig naar hun objectief, alhoewel hij bijna zeker moet geweten hebben dat het hem zijn leven zou kosten. Deze moedige officier werd gedood na het bereiken van het objectief, maar zijn bekwame leiding had in grote mate bijgedragen tot het welslagen van de actie. Zijn uiterste verachting van het gevaar en zijn beroepsijver, zijn een toonbeeld van zijn uitgesproken moed.”

VIDEO. Brugje voor tankheld wordt ingehuldigd door… een tank
Foto: ptb

Om zijn heldendaad te gedenken vernoemt het gemeentebestuur van Zonnebeke het nieuwe brugje naar Robertson. Woensdag werd het brugje door een tank ingereden en ingehuldigd als de “Robertson’s Bridge”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees