Food

Nog een reden waarom je beter wel ontbijt

Nog een reden waarom je beter wel ontbijt

(genrebeeld) Foto: Shutterstock

Gewichtstoename, hogere cholesterolwaarden,...het zijn maar enkele voorbeelden van de vele negatieve gevolgen dat niet ontbijten met zich kan meebrengen. Nu voegen onderzoekers in het Amerikaanse vakblad ‘Journal of the American College of Cardiology‘ daar nog eentje aan toe: aderverkalking.

Voor het experiment deden de onderzoekers een beroep op vierduizend vrijwilligers tussen de 40 en 54 jaar oud. Zij werden ingedeeld in drie groepen op basis van de calorie inname bij het ontbijt. De eerste groep haalde minder dan vijf procent van zijn dagelijkse calorieën uit het ontbijt, de tweede tussen de vijf en twintig procent en de laatste groep meer dan twintig procent.

De onderzoekers stelden vast dat de testpersonen die licht of niet ontbeten meer kans liepen op gezondheidsproblemen dan groep drie. De kans op aderverkalking in de eerste groep was zelfs 2,5 keer groter als bij de testpersonen in de derde groep. “Aderverkalking, een langzaam proces waarbij ‘vette’ stoffen aan de wand van de slagaders worden afgezet waardoor deze dichtslibben, kan in de ergste gevallen een hartaanval of herseninfarct veroorzaken.”

Toch maken de onderzoekers een kleine kanttekening. “De groep die niet of zeer licht ontbeet heeft een ongezondere levensstijl dan de andere twee groepen. De testpersonen uit groep 1 hadden de hoogste cholesterolwaarden, de hoogste bloeddruk en de grootste taille omtrek. Ook dat draagt bij tot allerlei gezondheidsproblemen.”

In hun conclusie willen de onderzoekers nogmaals hameren op het belang van een goed ontbijt. “Het ontbijt overslaan, staat garant voor een slecht dieet. Het is een cliché zo hoog als een huis maar het ontbijt blijft nu eenmaal belangrijkste maaltijd van de dag .”

Corrigeer