Food

Etiketten met 'Krokante kipstuckjes’ mogen in Nederland nu toch

Etiketten met 'Krokante kipstuckjes’ mogen in Nederland nu toch

Foto: Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Vorige week nog besliste de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat de namen voor vleesvervangers bij de Vegetarische Slagers vervangen moesten worden, omdat ze te verwarrend zouden zijn voor de consument. Nu blijkt dat de etiketten toch niet gewijzigd hoeven te worden. Het gaat om de aanduidingen op de website van het bedrijf, die volgens de producent ondertussen al aangepast zijn.

De namen van de vleesvervangers bij de Vegetarische Slagers zijn gebaseerd op de producten die ze moeten vervangen. De wijzigingen zijn erg klein: zo hebben we Visvrije Tonyn, Krokante Kipstuckjes en Rauw Gehackt. Vorige week oordeelde de NVWA dat de productnamen moesten verdwijnen omdat ze verwarring zaaien bij de consument, die niet altijd weet dat het om een vleesvervanger gaat. Als de Vegetarische Slager dit weigerde, dan zouden hoge boetes niet uitblijven.

Nu heeft de NVWA echter bekend gemaakt dat niet de etiketten op de producten in de supermarkt veranderd moeten worden, maar de aanduidingen op de website van het bedrijf. De toezichthouder betreurt dat er een misverstand hieromtrent is ontstaan. Vegetarische Slagers liet weten dat deze aanpassingen op de website ondertussen wel al gebeurd zijn.

Etiketten met 'Krokante kipstuckjes’ mogen in Nederland nu toch
Foto: katrijn van giel

Jaap Korteweg, directeur van de vegetarische slager, verklaarde eerder na de berichtgeving van vorige week aan het NOS Radio 1 Journaal het volgende. “Wij hebben nooit klachten binnengekregen van mensen die zich misleid voelen door de productnaam. Wel zijn er veel verhalen van mensen die misleid worden door de smaak. Heel wat grote vleeseters worden wel eens voor de gek gehouden met onze producten.”

Ook medeoprichter en politicus Niko Koffeman was niet overtuigd en sprak van een politiek gemotiveerde actie, ten voordele van de vleeslobby. “Andere producenten van vleesvervangers worden niet op de vingers getikt. Zij hebben niets gehoord van NVWA.” Een bewering die door de Nederlandse autoriteiten in alle toonaarden ontkend werd.

Corrigeer