Inwoners uit Noord-West Brabant kunnen terecht bij arts in Merchtem

Met 105.000 burgers naar nieuwe huisartsenwachtpost

Met 105.000 burgers naar nieuwe huisartsenwachtpost

Coördinator Herman Vyverman en voorzitter van de wachtpost Dr. Pieter Geentjens bij de nieuwe wachtpost. Foto: jhp

Merchtem / Asse / Opwijk / Dilbeek / Meise -

In de Maurits Sacréstraat 23 in Merchtem is huisartenwachtpost Noord-West Brabant geopend. Patiënten kunnen hier tijdens weekends of feestdagen na afspraak terecht. Het centrala oproepnummer is 1733.

De huisartsenwachtpost Noord-West Brabant, waarbij 85 artsen zijn aangesloten, opende in Merchtem de deuren voor spoedeisende huisartsenzorg tijdens de weekends en/of feestdagen.

Dat is nodig, want heel wat wachtdiensten in gemeenten zijn onderbemand door de algemene afname van het aantal artsen.

“De huisartsenwachtpost in Merchtem bestrijkt de regio Noord-West Brabant met meer dan 105.000 inwoners en een oppervlakte van circa 175 km2”, legt voorzitter van de wachtpost Dr. Pieter Geentjens uit Beigem uit.

Centraal gelegen

De betrokken gemeenten zijn Asse, Merchtem, Grimbergen, Opwijk, Meise-Wolvertem en Dilbeek (Saviowijk en Groot-Bijgaarden).

De wachtpost is centraal gelegen aan de Maurits Sacréstraat 23 in Merchtem, waar een modern pand wordt gehuurd en zal doorlopend open zijn van vrijdagavond 19 tot maandagochtend 8 uur en voor feestdagen van 19 uur de dag voordien tot 8 uur de volgende dag. Op de wachtpost zijn overdag drie artsen aanwezig, en twee ’s nachts.

De wachtpost bevat drie artsenkabinetten, een vergaderzaal, slaapkamers en archiefruimte. Het gebouw is ook voorzien van een veiligheidssysteem voor het weekend- en nachtwerk. Er gewoon binnenstappen, kan niet: patiënten maken eerst een afspraak vooraleer langs te komen.

Huisbezoek

Wachtpostmanager Herman Vyverman, tevens coördinator van de huisartsenwachtposten Aalst/Affligem en Noord-West Brabant, verduidelijkt: “Patiënten kunnen met dringende medische problemen, terecht op de wachtpost.”

“Als het absoluut onmogelijk is zich te verplaatsen kan een arts een huisbezoek brengen. Er is ook een wagen met chauffeur ter beschikking die de adressen waar er een arts wordt gevraagd, onmiddellijk digitaal via de GPS doorgeseind krijgt.”

“Na consultatie of huisbezoek ontvangt de eigen huisarts een verslag van het onderzoek door de wachtarts”, zegt Vyverman.

Maggie De Block

“De opening en de werking passen in het project van federaal minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD), om binnen de komende vier jaar het ganse grondgebied van België te voorzien van goed uitgebalanceerde netwerken met efficiënt georganiseerde wachtposten.”

De wachtpost zal samenwerken met het OLV ziekenhuis Aalst-Asse. Consultaties en huisbezoeken worden eerst afgesproken via het centraal oproepnummer 1733.

INFO

Info: www.huisartsenwachtpostNWB.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio