Stadsmoestuin op dak is dé plek om burn-out te bestrijden

Zowel groenten, fruit als eetbare bloemen worden geteeld in de nieuwe dakmoestuin. Foto: rdb

Anderlecht / Brussel -

Op het dak van Foodmet in Anderlecht werd woensdag een nieuwe stadsmoestuin geopend. Het project heeft vooral als doel mensen met een burn-out of andere psychische problemen te helpen. Daar is ook slimme technologie mee gemoeid.

De daktuin op de gebouwen van Foodmet is 4.000 vierkante meter groot. Daarvan is zo'n 1.500 vierkante meter gereserveerd voor het project Atelier Groot Eiland.

In dat atelier zullen mensen een opleiding tot stadslandbouwer krijgen. Het gaat om mensen die kampen met een burn-out of een andere psychische problematiek. Ze worden onder andere door het wijkgezondheidscentrum MediKuregem doorverwezen.

Maar ook jongeren die schoolmoe zijn en in een Timeout-project zitten, kunnen er aan de slag.

Arbeidszorgtraject

“We proberen op die manier mensen met een burn-out opnieuw zin te geven in het leven”, zegt coördinator van Atelier Groot Eiland Tom Dedeurwaerder. “Samen met onze moestuin Kleine Zenne zal de daktuin verse producten opleveren die we gebruiken in ons maatschappelijke restaurant Bel Mundo en verkopen in onze winkel Bel'O. In beide tuinen kunnen 17 mensen aan de slag die bij ons in een arbeidszorgtraject zitten.”

Maar het dak van de Abattoir is veel meer dan gewoon een plek om wat groenten of fruit telen. Er komen bij de tuin namelijk ook heel wat hoogtechnologische snufjes kijken. Zo helpen slimme sensoren om de optimale teelt te bekomen. De organisatie B-Sprouts haalde internationale start-ups naar Brussel om het project Smart Urban Farming Lab te ontwikkelen.

“Meten is weten”, zegt Jürgen Coetsiers van B-Sprouts. “Gezien de relatief kleine oppervlakte is de wens naar een maximale opbrengst groter. De data die we kunnen verzamelen via sensoren laten ons toe om de processen die zich afspelen in de grond beter te begrijpen.”

Studenten

Ook de nabij gelegen Erasmushogeschool Brussel stapte als partner mee in het project. De school wil de studenten laten participeren in de projecten die de start-ups zullen ontwikkelen.

Het innovatieve project kon trouwens rekenen op 100.000 euro, uitgetrokken door staatssecretaris voor Digitalisering, Bianca Debaets (CD&V).

Ook vanuit haar bevoegdheid als collegelid voor Welzijn ziet Debaets hier interessante verbindingen tussen zorg, stadslandbouw en innovatieve technologie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees