Bij dit bedrijf mag iedereen poetsen, koken of strijken

Bij dit bedrijf mag iedereen poetsen, koken of strijken

Het nieuwe dienstenchequebedrijf werd voorgesteld met onder meer Bart Lemey (links) van Ubuntu en medewerkster Madina (tweede van rechts). Foto: kvo

Kuurne / Harelbeke / Zwevegem -

In Zwevegem is een nieuw dienstenchequebedrijf ontstaan. Het nieuwe bedrijf gaat de concurrentie aan met andere bedrijven door een ruim aanbod én door iedereen de kans te geven er te werken.

De 100 medewerkers van het dienstenchequebedrijf Comforte hebben acht verschillende nationaliteiten. Chinezen, een Russische poetsvrouw of een Nederlandse hulp: alles kan binnen dit nieuwe initiatief van Ubuntu, vzw BIK, OCMW en gemeente Zwevegem. “Wij gaan het maatschappelijk debat niet bespreken, wij voeren het gewoon uit”, zegt Bart Lemey van Groep Ubuntu. “We beseffen dat er al veel dienstenchequebedrijven bestaan maar wij gaan ons onderscheiden.”

Het nieuwe initiatief richt zich namelijk vooral op mensen die bij gewone dienstenchequebedrijven moeilijk een plek krijgen, zowel als werknemer als als klant. “We werven werknemers aan voor wie de opstap naar een ander dienstenchequebedrijf vaak te hoog is. En we richten ons ook op klanten die wat meer zorg nodig hebben, want naast poetsen helpen we ook koken, boodschappen doen of vervoeren we onze klanten naar hun bestemming.”

Menselijke aanpak

Administratief medewerkster Madina Hzuyeva (42) uit Kuurne heeft ervaring met hoe moeilijk het soms is om een plek te vinden in het dienstenchequemilieu. “Recent was er nog een ouder koppel dat voor het eerst poetshulp nodig had. Een grote stap voor die mensen, maar toen ze hoorden dat er een moslima kwam poetsen, liep het mis. De oudere man zat ermee dat er in zijn huis kruisbeelden staan en had schrik voor discussies. Ik overtuigde hen om het toch één keer te proberen en nu willen ze niemand anders meer”, lacht Hzuyeva.

Comforte kiest dan ook voor een menselijke aanpak. “We zijn vooral een sociaal bedrijf en ook daarmee willen we ons onderscheiden”, zegt Lemey. “Onze klanten kunnen een gezicht plakken op de medewerkers. Die meerwaarde vinden we belangrijk.”

Honderden klanten

Het nieuwe initiatief is ontstaan uit een samenwerking met het OCMW en het gemeentebestuur. Door het ruime klantenbestand van beide organisaties, kan Comforte nu al uitpakken met mooie cijfers. “Er zijn al honderden klanten en exact honderd medewerkers, verspreid over Harelbeke, Kuurne en Zwevegem”, klinkt het trots.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees