Skopiumschuivers: na het boek is er ook de tentoonstelling

Tegelijkertijd met de uitgave van het boek Skopiumschuivers, waarin Paya Germonprez aan de hand van een reeks getuigenissen het verhaal vertelt van het Gentse cinefiele , sociale en culturele landschap uit de periode 1969-1982, ging in de Zwarte Zaal van het KASK aan de Bijloke ook de gelijknamige tentoonstelling van start. Die loopt nog tot en met 22 oktober, en men hoeft echt geen cinefiel te zijn om ze te gaan bezoeken. Onder meer de gigantisch grote foto's van de exotische etsen van Gustave Doré die in het café hingen, roepen de sfeer van het café op. Ook de palmplanten in de tentoonstelling zijn subtiele hints naar de sfeer uit de beginperiode van de zaal en het aanpalende café.

Net als het boek gaat de tentoonstelling breder dan alleen maar Studio Skoop zelf. Het gaat ook over de mensen die er in die 'dolle jaren' kwamen en die mee een stuk van het sociale en culturele leven in Gent bepaalden. Voor alle fijne details verwijzen we daarvoor naar het boek zelf, waar alvast getuigenissen in staan van onder meer Herman Balthazar, Dirk Liefooghe, Michiel Hendryckx, Jean Paul Van Bendegem, Guido Lauwaert, Guido De Leeuw. De Leeuw, bekend van Trefpunt maar ook een gedreven fotograaf. De reuzegrote uitvergrotingen van de etsen van de 19de eeuwse etser Gustave Doré, zijn van de hand van De Leeuw.

De nostalgie begint al bij het binnenkomen van de ruime tentoonstelling waar aan de kassa het originele houten bord met de tekst KASSA, in typische Studio Skoopstijl, hangt. En uiteraard het nachtbeeld van de zo herkenbare gevel aan het Sint-Annaplein. 

In deze tijden van Film Fest Gent, dat volgende week dinsdag van start gaat, herinneren ook de affiches van  de eerste edities van het Internationaal Filmgebeuren Gent, (vanaf 1974) er aan dat het Ben Ter Elst en Studio Skoop waren die aan de basis liggen van dat verhaal. 

Nog een opvallend voorwerp in de tentoonstelling is een grote houten kano. En een foto waarin Ben Ter Elst op straat in die kano zit: "Typisch voor Studio Skoop. Alsmaar door gaan, alsmaar roeien. Zelfs op droog water" aldus Paya Germonprez. "Dat was Studio Skoop ten volle.."

Gesigneerde affiche van Nico

Minder opvallend, maar wel heel merkwaardig, is een afdruk van een 'affiche' waarop aangekondigd staat dat Nico (de zangeres van Lou Reed en Velvet Underground) zal optreden in de Skoop. Gewoon een wit blad, waarop de tekst met de hand en stift geschreven is.  Paya Germonprez kon de 'affiche' laten fotograferen bij iemand die er haar op wees dat hij dat blad, dat gewoon aan de deur van Skoop hing, had afgetrokken en het meegenomen had naar binnen om het te laten signeren door Nico. Te zien op de tentoonstelling. Facebook bestond toen nog niet. Het was januari 1976, tijdens het derde Internationaal Filmgebeuren.

 Evenementen

De komende donderdagen zijn er ook een aantal debatavonden. De organisatoren vinden dat het verleden niet gewoon het verleden hoeft te blijven, maar willen in gesprek gaan met de jongere generaties, en organiseert daarom een aantal debatten.

Donderdag 5 oktober gaat het over De Kunst van het Kontesteren. Moet of kan kunst contesteren? Kan kunst een vrijplaats zijn in deze dolgedraaide wereld? Nemen deel aan het gesprek: Chokri Ben Chikha, Simon Allemeersch, Silke Bergans, Elke Brauwers, Stoffel Debuysere, Mekhitar Garabediyan, Maryse Kempynck, Jeroen Laureyns, Renzo Martens, Robert Monchen, Hari Sacré, Haryo Sukmawanto, Stijn Vandorpe e.a.: een jong en divers publiek.

Donderdag 5 oktober.  Van 19 tot 22 uur, in de Zwarte Zaal, Louis Pasteurlaan 2, Gent.

Meer info op de Facebookpagina Skopiumschuivers

Het boek Skopiumschuivers is te koop op de tentoonstelling. De tentoonstelling loopt tot 22 oktober, op volgende dagen en uren: Van dinsdag vrijdag van 14 tot 18 uur. Op donderdag van 14 tot 22 uur. En op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio