Buitenlandminister VS noemde Trump een “debiel”

Buitenlandminister VS noemde Trump een “debiel”

Foto: REUTERS

De Amerikaane minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson heeft tijdens een vergadering in juli in het Pentagon naar president Donald Trump verwezen met de term “moron” (debiel). Rond dezelfde tijd heeft hij ermee gedreigd zijn ontslag in te dienen vanwege diepgaande meningsverschillen met de president. Dat schrijft NBC News woensdag.

De Buitenlandminister heeft tijdens een zeldzame persconferentie in een eerste reactie ontkend dat hij ooit met het idee speelde op te stappen. “Ik ben benoemd door de president en blijf er zolang de president denkt dat ik kan dienen om zijn doelstellingen te bereiken”, aldus Tillerson vanuit Washington. Op een vraag over het gebruik van de term “moron” kwam er geen duidelijke ontkenning. “Ik ga me niet bezighouden met zoiets onbelangrijks.”

Vooruitgang

NBC baseert het nieuws op verschillende hooggeplaatste Amerikaanse bronnen, die zeggen dat vicepresident Mike Pence Tillerson enkele dagen na die woelige vergadering, op 20 juli, ontmoette om hem te vragen meer respect te hebben voor de president. De Buitenlandminister zou sindsdien “vooruitgang” gemaakt hebben, aldus de bronnen aan NBC. Toch borrelde het conflict afgelopen weekend opnieuw naar boven, over de communicatiekanalen die Washington met Pyongyang zou hebben.

Buitenlandminister VS noemde Trump een “debiel”
Tillerson en Trump in betere tijden. Foto: AFP

Het is niet duidelijk of Trump op de hoogte gebracht werd van de term die zijn minister gebruikte. Nog volgens NBC hebben Pence en andere regeringsleden er bij Tillerson op aangedrongen dat hij geen ontslag zou nemen.

Voor Tillerson gedwongen werd tot zijn reactie had een adviseur van de minister aan NBC de berichten al ontkend. Tijdens zijn persconferentie zei Tillerson dat “Pence me nooit heeft moeten overtuigen om aan te blijven”.

“Fake news”

Ook Trump zelf reageerde woensdag al, via Twitter natuurlijk. “Wow, zoveel fake news vandaag. Het maakt niet uit wat ik doe of zeg, ze weigeren de waarheid te schrijven of te zeggen.” In een tweede tweet, later op de dag, verwees hij naar de dalende ratings van NBC. “Ze moeten hun excuses overmaken aan AMERIKA”, klonk het later nog.

Er doen al langer berichten de ronde dat het niet botert tussen Tillerson en Trump.

(Lees verder onder de tweets)

Trump heeft “volste vertrouwen” in Tillerson

In een reactie op de berichtgeving heeft Trump woensdag laten weten het “volste vertrouwen” in zijn minister van Buitenlandse Zaken te hebben. “Er is niets van aan, het is helemaal verzonnen door NBC”, zei hij verder.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S