Brandweer en politie zetten deuren open

Brandweer en politie zetten deuren open

Van links naar rrchts: brandweermajoor Serge Vander Ougstraete van brandweer one Centrum en Deinzenaar, Benny Van Wabeke zonechef politie Deinze-Zulte, Julie Vandenheede woordvoerster politie Deinze-Zulte, brandweerluitenant Marc Naessens brandweer Deinze-Zulte zone Centrum, Peter Van Cauwenberghe brandweer Deinze-Zulte en de burgemeesters Jan Vermeulen en Simon Lagrange van respectievelijk Deinze en Zulte voor de gebouwen van de brandweer en politie in de Stadionlaan. Foto: jdv

Deinze / Zulte -

De politiezone Deinze-Zulte, de brandweerzone Centrum, het Rode Kruis en het Deinse ziekenhuis staan op zondag 8 oktober op de Dag van de Veiligheid in de kijker. Dat gebeurt in en rond het politiecommissariaat en brandweerkazerne in de Stadionlaan.

Er zijn tal van demonstraties en bezoeken gepland. De toegang is gratis. Omdat het terreurniveau 3 nog steeds geldt, worden wel twee controleposten opgezet.

“De ene komt langs de kant van de brandweer en de andere langs de kant van de politie”, zegt Julie Vandenheede van de politiezone Deinze-Zulte. “We raden de bezoekers aan grote handtassen en rugzakken thuis te laten. Iedere persoon wordt gecontroleerd en ontvangt een toegangsbandje. Het klinkt nogal omslachtig maar we leggen uiterste waakzaamheid aan de dag.”

“Tussen 10 en 17 uur zetten zowel de brandweer als de lokale politie hun deuren open voor het grote publiek”, vervolgt brandweerluitenant Marc Naessens. “In beide gebouwen zijn rondleidingen gepland. Voor het overige pakken beide diensten uit met demonstraties. De brandweer toont hoe een gekneld persoon uit een voertuig wordt bevrijd, hoe men het best een frietketelbrand aanpakt en hoe een tuinhuisbrand wordt bestreden. Ook de jeugdbrandweer van zone Centrum is van de partij, net als onze duikers.”

“Voor wat de politie betreft plannen we een stand rond diefstalpreventie en kunnen fietsen gegraveerd worden. Ook bezoeken aan de infostands van Drugpunt, Childfocus, Zeppe & Zikki en Jobpol lonen de moeite. In het laatste geval kunnen diegenen die interesse hebben in een job bij de politie zich aanmelden.”

Hondenafrichting

“Onze politiemensen geven verder demo's afweertechnieken en hondenafrichting. De motards tonen hoe ze ingezet worden. Iedereen kan verder plaats nemen in een tuimelwagen. Die simuleert een over-kop-ongeval. Met een virtual reality-bril tot slot tonen we hoe een dodehoekongeval kan gebeuren”, zegt Julie Vandenheede.

“Defensie komt ook naar Deinze met zijn rekruteringsbus en het Rode Kruis is aanwezig met ziekenwagens, een commandovoertuig van het snel interventieteam en infostands. Op een infostand van de spoeddienst van het Sint-Vincentiusziekenhuis komt iedereen meer te weten over het triagesysteem, de werking en het ‘pit-ambulance-systeem’ binnen de dienst 112.”

“Kinderen zijn eveneens welkom. Zij kunnen hun fietskunsten demonstreren op de behendigheidspiste of hun schietkunsten demonstreren bij de lasershoot. Daarnaast kunnen ze zich even brandweerman wanen in een schuimbad, als het weer meezit.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio