Hanne is nog maar 13 en toch speelt violiste al in finale van prestigieuze wedstrijd

Hanne is nog maar 13 en toch speelt violiste al in finale van prestigieuze wedstrijd

Hanne oefent zo’n twee uur per dag. Foto: dvp

Zottegem -

Het zijn spannende tijden voor de 13-jarige violiste Hanne Dauwe uit Zottegem. Deze week raakte bekend dat ze geselecteerd is voor de finale van Speel het Hard, een prestigieuze wedstrijd voor amateurmuzikanten op Canvas.

Speel het Hard is geïnspireerd op Thomas Speelt het Hard, een muziekprogramma met Thomas Vanderveken, dat vanaf 8 november wordt uitgezonden op Canvas. Hanne Dauwe toonde zich de betere van in totaal bijna driehonderd kandidaten en speelt op 28 oktober samen met de negen andere finalisten een concert in het Concertgebouw Brugge. Ze zal beoordeeld worden door een professionele jury. Kroont Hanne zich daar tot winnaar, dan volgt een nieuwe climax, want dan speelt ze op 7 december in de Grote Zaal van De Bijloke in Gent in het voorprogramma van Thomas Vanderveken. Die heeft als hoogtepunt van Speelt het Hard het pianoconcerto van Edvard Grieg ingeoefend.

Filmpjes

“Ik heb een jaar lang een stuk naar keuze ingeoefend”, vertelt Hanne. “Ik koos voor het Violon Concerto in E minor, opus 64 van Felix Mendelssohn, een stuk dat ik zag tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd en waar ik maar niet genoeg van kon krijgen. Via filmpjes die ik regelmatig online moest delen, werd ik beoordeeld door een jury, die ook tips gaf. Toen ik hoorde dat ik in de finale zit, moest ik even slikken, maar ik was toch vooral heel blij.” (lacht)

De jongste

Van alle finalisten is Hanne – samen met een jongen uit Leuven – de jongste. De oudste is 43 jaar. Dat verschil in ervaring baart haar geen zorgen. Met haar pianospelende vader en zus komt ze uit een muzikaal nest. “Ik speel al sinds mijn vijfde viool. Ik ben begonnen met de Suzukimethode in de muziekacademie van Zottegem. Dat is een speelse methode waarbij je de noten op het gehoor leert kennen en dus niet eerst theoretisch. Sinds mijn negende volg ik een kwartier per week les in de academie van Waregem bij de bekende violist Jo Vercruysse. Dat lijkt misschien niet veel, maar die lessen zijn zeer gericht, en thuis oefen ik nog zo'n twee uur per dag.”

De finaleplaats en misschien zelfs een overwinning kan een doorstart betekenen voor een eventuele carrière als beroepsmuzikante, maar daar heeft Hanne nog niet over nagedacht. “We zien wel”, lacht ze wat onzeker. “Ik ben vooral heel blij dat ik aan de finale mag meedoen. Ik kijk er echt naar uit.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees