Dit jaar al 23 diefstallen: Zelfs ín 'bewaakte' fietsenstalling is fiets niet veilig

Dit jaar al 23 diefstallen: Zelfs ín 'bewaakte' fietsenstalling is fiets niet veilig

Foto: fvv/FAcebook

Gent -

Dit jaar zijn al 23 fietsdiefstallen gemeld in twee ­‘bewaakte’ fietsenstallingen van de Stad, onder de stadshal en onder de Sint-Michielshelling. Dinsdag nog verdween een dure mountainbike. Beveiligingscamera’s schrikken dieven niet af.

Fietsen zijn bijna nergens in Gent veilig voor dieven, zelfs niet in de ‘bewaakte’ fietsenstallingen in de binnenstad. De Stad noemt ze inderdaad ‘bewaakte’ stallingen. Er hangen bewakingscamera’s. Maar toch worden er om de haverklap fietsen gestolen, vaak dure mountainbikes of elektrische fietsen.

Dinsdag nog werd een omgebouwde mountainbike gestolen uit de stalling onder de Sint-Michielshelling. Op 2 september verdween de elektrische fiets van Leon Pede in de stalling onder de stadshal. “Ik dacht dat hij daar veilig stond, gezien er camerabewaking hangt”, zegt Pede. “Maar dat blijkt een vals gevoel van veiligheid.” Op Facebook zijn nog andere meldingen te zien.

Niet aangegeven

Het blijken geen alleenstaande gevallen. Het kabinet van mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) heeft dit jaar al weet van 22 meldingen van diefstal onder de Sint-Michielshelling en eentje onder de stadshal. Maar dat zijn enkel aangegeven diefstallen. Bij fietsdiefstallen gaat men steevast uit van een groot aantal aan diefstallen dat nooit wordt aangegeven.

Hoewel fietsers denken dat de stallingen door veiligheidsmensen worden bewaakt, blijkt dat al jaren niet zo te zijn. In 2014 werd om besparingsredenen beslist om de beveiligingsagenten in de stalling onder de Sint-Michielshelling weg te halen. Er is niemand aanwezig. De camerabeelden worden wel getoond in het lokaal van de beveiligingsagent die in de autoparking Sint-Michiels zit, aan de andere kant van de Sint-Michielsbrug.

“Het is al gebeurd dat een bewakingsagent op de beelden een diefstal ziet gebeuren en de politie belt, zodat die kan ingrijpen”, zegt Hannelore Bonami, woordvoerder van mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). “Maar de bewakingsagent zit daar nooit permanent. Die moet ook op ronde door de parkeergarage.”

Sociale controle

In de stalling onder de stadshal zorgt de aanwezigheid van medewerkers van De Fietsambassade, het vroegere Max Mobiel, overdag voor sociale controle. Maar vanaf 17 uur sluit het kantoortje en valt die controle weg. De beide stallingen zijn elke avond open tot 1 uur. In het weekend tot 3 uur.

“Het blijft per definitie veiliger om uw fiets daar te zetten dan op straat”, zegt Bonami. “De politie vraagt bij diefstallen de beelden van de camera’s op en probeert dieven te herkennen. Dat is al een paar keer gelukt. Maar het is niet honderd procent waterdicht.”

De Stad is niet van plan om opnieuw veiligheidsmensen in de stalling te plaatsen. Het zou een te zware kost zijn, voor alles samen 300 fietsparkeerplaatsen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio