Versmachtende cijfers: Team Sky had in 2016 het grootste budget ooit

Versmachtende cijfers: Team Sky had in 2016 het grootste budget ooit

Chris Froome won in 2016 zijn derde Tour de France Foto: Photo News

Team Sky wint straks als ploeg voor het eerst de World Tour. Op zich geen verrassing met Chris Froome die zowel de Tour de France als de Vuelta op zijn naam schreef en (vooral) met zijn ploeg de tegenstand versmachtte. Dat David Brailsford het grootste budget heeft van alle ploegen is ook al langer geweten. Uit de cijfers van het fiscaal jaar 2016 blijkt nu echter dat Team Sky over het grootste budget ooit kon beschikken: 35,1 miljoen euro of een verhoging van maar liefst 27 procent (!) in vergelijking met het jaar voordien.

LEES OOK: Hugo Coorevits: “Team Sky is nu al het PSG van het wielrennen”

De Vlaamse voorjaarsklassiekers waren dit seizoen een groot succes, met een aantrekkelijk en vaak open koersverloop. Maar nadien viel er in het rondewerk nog weinig te beleven, en dat was in grote mate te danken aan de suprematie van Team Sky. Het team van Tour- en Vuelta-winnaar Chris Froome versmachtte elke tegenstand. Renners die in elk ander team de uitgesproken kopman zouden zijn, schikten zich in de rol van superknecht. En zo was er niets te beginnen tegen het machtige Sky.

Dat toppers als Wout Poels, Michal Kwiatkowski, Mikel Landa en Mikel Nieve hun eigen ambities zo maar laten varen, valt simpel te verklaren: het is de macht van het geld. Teameigenaar David Brailsford heeft met Sky UK Limited, Sky Italia en 21st Century Fox dan ook het gat in de markt gevonden en kan teren op fondsen waarvan andere team alleen maar kunnen dromen.

27% meer in 2016

Op de cijfers van 2017 is het nog even wachten maar uit het jaarverslag voor het fiscaal jaar 2016, dat onlangs officieel werd bekendgemaakt via The Companies House, kennen we wel het budget van Team Sky in 2016. En dat is om van te duizelen: Brailsford had vorig jaar een jaarbudget van 35,1 miljoen euro, terwijl dat het jaar voordien nog “amper” 27,7 miljoen euro was... ‘Sir’ Brailsford had in 2016 ineens 27 procent (!) meer budget.

Overzicht jaarbudget team Sky:

2016: 35,1 miljoen euro

2015: 27,7 miljoen euro

2014: 27,7 miljoen euro

2013: 24,7 miljoen euro

2012: 23,9 miljoen euro

2011: 18,7 miljoen euro

2010: 16,4 miljoen euro

Het fors verhoogde budget is op zich al verwonderlijk maar wordt bijna absurd als je het vergelijkt met de andere teams. uit cijfers die de Franse sportkrant L'Equipe al eerder publiceerde blijkt immers dat 35,1 miljoen euro zo goed als het dubbele van Quick Step Floors was in 2016. 

1) Team Sky: 35,1 miljoen euro

2) Katusha: 32 miljoen euro

3) BMC: 28 miljoen euro

4) Tinkoff: 25 miljoen euro

5) Astana: 20 miljoen euro

6) Etixx-Quick Step: 18 miljoen euro

7) Movistar: 15 miljoen euro

8) Lotto-Soudal: 14 miljoen euro

9) LottoNL-Jumbo: 14 miljoen euro

10) Dimension Data: 13,5 miljoen euro

De toekomst

Met Mikel Landa naar Movistar en Mikel Nieve naar Orica-Scott ziet Chris Froome twee van zijn luitenanten vertrekken. Maar met onder meer Poels, Kwiatkowski, Moscon en nog heel wat anderen zijn er nog genoeg toppers over.

Bovendien paste Brailsford ook zijn transferstrategie aan door niet enkel afgewerkte producten als De la Cruz (Quick-Step Floors), Van Baarle (Cannondale) en Castroviejo (Movistar) binnen te halen maar nu ook de toppers bij de beloften zoals Bernal, Halvorsen en Sivakov weet te overhalen. Daardoor dreigt de kloof nog groter te worden, weet wielerjournalist Hugo Coorevits. Ook al omdat teams als BMC, Katusha-Alpecin en Astana moeten inbinden...

LEES MEER: “Op het eerste gezicht lijkt een salary cap zoals in het Franse rugby of het American Football een heel ondemocratische maatregel, maar dat kan de sport ten goede komen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.