“Handelen, vind ik. Bomen weg en nieuwe!”

“Handelen, vind ik. Bomen weg en nieuwe!”

Foto: Frederiek Vande Velde

Gent - De grote paardenkastanjes aan de Frère Orbanlaan, naast het Zuidpark in Gent, zijn ziek. De Groendienst probeert ze te redden. Maar N-VA pleitte in de gemeenteraad voor een radicalere aanpak.

“Alle bladeren weghalen? Dat is toch onmogelijk? Er is daar niets meer aan te doen. Ik vind: geen woorden maar daden. Handelen dus. Bomen weg en nieuwe zetten. En liefst nog voor de winter. Als u een geloofwaardig groenbeleid wil voeren, dan moet u consequent zijn.”

Een oproep van Guido Meersschaut (N-VA) zorgde vorige week in de gemeenteraad voor wat opschudding. De twee rijen paardenkastanjes aan de Frère Orbanlaan zijn aangetast door de mineermot, een beestje dat de bomen van binnenuit aantast. Dit jaar begonnen de bomen begin juli al hun bladeren te verliezen.

Mineermot

De Groendienst probeert al meer dan twee jaar om de mot uit te roeien, maar dat lukt niet. “Er zijn verschillende producten getest, chemische en natuurlijke. Maar niets werkt”, zei Rudy Coddens (S.PA), schepen voor Openbaar Groen, in de gemeenteraad. “Pesticiden mogen niet, terecht. Dat zou een grote impact hebben op het grondwater.”

De enige optie die de boomkenners van de Groendienst nog zien is de afgevallen bladeren van de bomen nog voor de winter allemaal weghalen. “Dat is een oude methode”, zegt Coddens. “De larven van de motten overwinteren in die bladeren. Als we ze weghalen en vernietigen, schakelen we de boosdoener uit.” Hopelijk toch, want “honderd procent zeker dat het gaat lukken zijn we er niet van”, klonk het nog.

Maar de bomen kappen is momenteel nog geen optie. “Dat is echt geen oplossing. Er zou overigens nogal wat protest zijn”, zei Coddens. “Hopelijk raakt het op deze manier opgelost.” “Hoop doet leven”, besloot Meersschaut. "Begin er alstublieft zo snel mogelijk aan."

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio