Sioen maakt soundscape met klavecimbel

Artbeat: Gent Festival breekt de muziekmuren af

Artbeat: Gent Festival breekt de muziekmuren af

Mauro Pawlowski Foto: Gent Festival van Vlaanderen

Gent - Gent Festival Van Vlaanderen nadert het laatste weekend, maar voor het op 9 oktober de 60ste editie in de Sint-Baafskathedraal afsluit met een concert met José Van Dam en Sarah Defrise, trekt Gent Festival met Artbeat op vrijdag 6 oktober in de Eskimofabriek wel een heel gevarieerd vat muziek open.

Mauro Pawlowski, trompettist Jo Hermans, Sioen die experimenteert met klavecimbel, mezzosopraan Helene Bracke die tijdens OdeGand in galajurk op het podium aan de Gras- en Korenlei stond en nu met haar groep The Advent of March haar progrockkant laat horen en zien. Om er maar enkele te noemen, want er is ook nog Liesa Van der Aa  "Geen hokjes, geen kaders, geen etiket", zo klinkt het.

Als er iemand is die moeilijk in een vakje te stoppen is, dan is het wel Liesa Van der Aa. Met haar muzieklaboratorium One Trick Pony laat Van der Aa nu de voorstelling Autobahn Utopia op de Eskimofabriek los. Autobahn Utopia is een verklanking van de autosnelweg: muziek voor ringbanen, op- en afritten, files, 1001 radio’s, wolkbreuken, overkop-gaande auto's en vooral: voor de passant onderweg. Die verklanking brengt Van de Aa met 8 strijkers, 4 saxofonisten en een pianist. Geen etiket, maar toch een omschrijving: dromerige, energieke en ritmische muziek vol haken en scherpe randen. En als er dan toch vakjes genoemd moeten worden:  jazz van Steve Reich wordt trash en techno.

Sioen? Inderdaad al vaker gezien en gehoord in Gent, en zondag staat Sioen ook ook samen met Jef Neve en Lady Linn op de slotshow van 200 jaar UGent. Maar wat Sioen vrijdag op Artbeat brengt, dat kan u nog niet gehoord hebben. Sioen onderzoekt in  Chords & Cracks de mogelijkheden en het klankbeeld van het eeuwenoude instrument, de klavecimbel. Hij verweeft zijn klassieke muzikale opvoeding met zijn interesse in polyritmiek. Voor dit project creëert hij avontuurlijke soundscapes en filmische melodieën bij de kunstwerken van bevriende schilder Koen van den Broek. Sioen leerde Koen kennen in Zuid-Korea, waar beide artiesten vaak verblijven voor optredens, exposities en creaties.

Dat u van The Advent of March nog niet zoveel gehoord heeft, daar hoeft u zich niet voor te schamen.  The Advent of March is de nieuwe benaming van de groep die vroeger als Al di Miseria door het leven ging. Met uitzondering van de drumster bestaat The Advent of March uit klassiek geschoolde muzikanten. "Wat we brengen? Prog Rock 2.0  Noem het een mengeling van progressieve rock en moderne klassieke muziek." aldus de Gentse mezzosopraan Helene Bracke. The Advent of March bracht zopas met Maxwell's Delusion een eerste cd uit. Een conceptcd die het verhaal vertelt van  Jack, een TV-verslaafd, functioneel psychopaat; Maxwell,een wanhopig disfunctioneel nachtwaker; en, Fiona, een corrupte semi-functionele nouvelle-riche. Een album met de allure van een opera; een verhaal met geweld, moord, intrige, liefde, hoop en pinguins!  "Maar we spelen vrijdag niet het hele album" aldus Helene Bracke "we brengen ook vroeger werk van Al di Miseria."

Artbeat. Vrijdag 6 oktober. Eskimofabriek. Ticketinfo: klik hier.

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio