Hof verbiedt samenkomst Catalaans parlement, om onafhankelijkheidsverklaring te vermijden

Hof verbiedt samenkomst Catalaans parlement, om onafhankelijkheidsverklaring te vermijden

Foto: Photo News

Het Spaanse Grondwettelijk Hof verbiedt de samenkomst van het Catalaanse parlement maandag. Algemeen is de verwachting dat op die bijeenkomst de Catalaanse onafhankelijkheid wordt uitgeroepen, na het referendum van maandag. De federale regering in Madrid is het daar niet mee eens. Nu verbiedt dus de federale rechtbank dat het Catalaanse parlement maandag samenkomt.

Spanje blijft de spanning opbouwen. Sinds het overweldigende “Si” op het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië doet het federale bestuur in Madrid alles om te verhinderen dat Catalonië zich onafhankelijk zou verklaren van Spanje. Madrid kreeg daarbij zelfs de steun van koning Felipe, die tijdens een tv-oproep onomwonden beweerde dat de Catalaanse leiders zich buiten de wet stellen: het referendum was ongrondwettelijk.

Maar de Catalaanse president Carles Puigdemont laat zich niet uit het lood slaan. Al evenmin laat hij zich opjutten, hoe luid de vraag ook klinkt: wanneer ga je de onafhankelijkheid uitroepen? Algemeen werd aangenomen dat dit maandag, tijdens de volgende zitting van het parlement zou gebeuren. Nu steekt het Spaans Grondwettelijk Hof daar een stokje voor, door de maandagzitting te schorsen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees