Sportvissers slaan alarm: “Buitenlanders gaan met alle vis lopen”

Sportvissers slaan alarm:  “Buitenlanders gaan met alle vis lopen”

Visser Olivier Lisarde: "In de natuurlijke vijvers zit amper nog vis." Foto: kvo

Waregem -

Er zit amper nog vis in de natuurlijke visputten in de regio. Buitenlandse gastarbeiders nemen alles mee, terwijl er een gedeeltelijk meeneemverbod geldt. De vissers zijn het beu. “Op één dag vind je amper nog iets.”

De vissers in de regio slaan alarm. Er zit amper nog vis in de regionale wateren. “De oude Leiearmen, de kanalen Bossuit-Kortrijk en Roeselare-Leie en elke andere natuurlijk gevormde visput in de regio: allemaal zijn ze zo goed als leeg”, zegt Olivier Lisarde (29) uit Desselgem van de gelijknamige hengel- en viswinkel langs de Vijfseweg in Waregem. “Gastarbeiders die hier werken en hier dus ook vissen, kennen onze regels niet en nemen hun vangst mee naar huis. En dat mag niet, of toch niet altijd.”

De regels zijn simpel. Wie vist, mag per dag vijf dode vissen mee naar huis nemen, maar niet om het even welke vis. Op sommige, populaire, vissen gelden restricties of een verbod. “Maar die gastarbeiders nemen alles mee, omdat zij alle soorten vis eten, wij niet. Van de kleintjes maken ze soep, van de grote een vissalade”, zegt Lisarde. “En er zijn ook Belgen die de vis meenemen naar huis, zodat er amper nog vis over is voor hun collega's.”

Extra controles

Een taalprobleem lijkt de oorzaak. De reglementen worden in het Vlaams gedrukt, onbegrijpbaar voor de meeste gastarbeiders. Een oplossing zien de vissers dan ook in duidelijke communicatie en in extra controles. “Door besparingen bij de Vlaamse overheid krijgt het Agentschap voor Natuur en Bos minder budget voor controleurs”, zegt Jelle Vandaele van Sportvisserij Vlaanderen, die het probleem ook erkent. “In Gent stellen we binnenkort stewards aan, die toezicht houden en de verantwoordelijke instanties alarmeren bij overtredingen.” Een idee dat ook in Waregem wordt geopperd als oplossing. De sportvissers zien ook baat in een totaal meeneemverbod, iets waar de meeste zich ook nu al, zonder verplichting, aan houden. “Als we de vis teruggooien, kunnen we hem nog eens vangen en groeit hij misschien nog wat”, zegt collega-visser Martin (59), opgegroeid aan de waterkant.

Iedereen welkom

In de kunstmatige vijvers, zoals aan de Stadionvijvers, zit wel nog vis. Daar is er controle door de hengelclub die de vijvers beheert. “Maar vissen in de natuur is zoveel leuker, net omdat je tussen die natuur zit”, zegt Lisarde.

De vissers zijn het kotsbeu en vrezen voor de toekomst van hun sport. “Vissen is nog leuk, maar ik neem geen jonge gastjes meer mee, want na een dagje hebben ze amper iets gevangen en zakt hun enthousiasme. Hoe kunnen we de jeugd nu motiveren om deze mooie hobby nog voort te zetten?”, zegt collega-visser Rudy (63). Beide vissers wilden liever niet met hun familienaam in de krant, uit angst voor represailles van de gastarbeiders. “Terwijl ze mògen vissen van ons. Iedereen is welkom. Ze moeten zich gewoon aan de regels houden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees