Historische Broelkaai 4 wordt bed and breakfast

Historische Broelkaai 4 wordt bed and breakfast

Véronique Peene zal in dit statig herenhuis een B&B runnen. Ze werd verwelkomd door schepen Arne Vandendriessche. Foto: loh

Kortrijk / Kuurne -

Het stadsgebouw Broelkaai 4 is verkocht. Er komt een bed and breakfast. De historische woning stond twee jaar te koop. De stad vond in de Kuurnse Véronqiue Peene een geschikte koper.

Broelkaai 4 was in de jaren tachtig van de vorige eeuw in het bezit gekomen van de stad Kortrijk. Het historische pand uit de tweede helft van de vorige eeuw stond nu al geruime tijd leeg en werd op de markt gebracht. Er was aanvankelijk niet veel interesse. De heraanleg van de Leieboorden wakkerde de belangstelling aan. Veronique Peene(48) uit Kuurne heeft het gebouw gekocht. Ze wil er een bed and breakfast in onderbrengen. In Kuurne baat ze Decovert uit, een kleine B&B. Ze doet ook aan botenverhuur.

“De stad kan functies zoals een B&B zelf niet opnemen”, zegt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD). “Daarom is Broelkaai 4 op de markt gebracht. We wilden echter niet zomaar iemand daar toelaten. Het gaat om een historische site, met een topligging.”

Geen grote ingrepen

Het beschermde gebouw is heel ruim en de oppervlakte bedraagt 606 vierkante meter waarvan 258 vierkante meter bebouwd is. De tuin paalt aan de Tacktoren en het Kortrijkse museum (Broelkaai 6).

“Sinds 2002 heb ik een B&B in de Kortrijksestraat in Kuurne”, zegt Véronique Peene. “We wonen er met ons gezin in een art décohuis. In 2011 startte ik de verhuur van motorjachten. Eerder toevallig stootte ik op het pand langs de Broelkaai. De ligging sprak me meteen aan. Dit deel van de stad wordt gerenoveerd met de verlaging van de Leieboorden en wordt straks dé plaats van afspraak. Gezien de erfgoedwaarde van het gebouw mogen we geen grote structurele ingrepen uitvoeren. Maar we kunnen vrij makkelijk al vier van de zes kamers inrichten. Zelf komen we hier ook wonen, onze drie kinderen incluis.”

Luxehotel aan de overkant

De B&B wordt in najaar 2018 operationeel. Die in Kuurne wordt verkocht en wordt weer woonhuis. Peene mikt met honderd euro per kamer en ontbijt op de zakenman die geen hotel verkiest en op de toerist, die al of niet met de boot tot in Kortrijk aanmeert. “We hebben nog heel veel werk, maar het is een leuke uitdaging. We hopen zo vlug mogelijk met de renovatie te beginnen. De naam en het concept worden in de loop van het jaar verder uitgewerkt.”

De verkoop van Broelkaai 4 gaat naar de gemeenteraad van oktober en wordt daar in principe bevestigd. Peene betaalt naar eigen zeggen een correcte prijs.

“Aan de overkant van de Leie komt een luxehotel in het voormalige pand Clovis”, zegt Vandendriessche. “Daarnaast staat nog een stadsgebouw te koop voor ruim drie miljoen euro. De Leieboorden zijn in volle ontwikkeling.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio