Gents advocatenkantoor maakt advocaat overbodig

Gents advocatenkantoor maakt advocaat overbodig

Jeroen De Man, Ingrid De Poorter en Peter Van Hende van het winnende advocatenkantoor Foto: De Groote- De Man

Gent -

Een innovatieve online tool om de betaling af te dwingen van openstaande facturen levert het Gentse advocatenkantoor De Groote-De Man een internationale prijs op.

“In deze gedigitaliseerde tijden is het toch hopeloos achterhaald dat een klant een dure advocaat of incassobureau moet inschakelen voor iets eenvoudigs als een onbetaalde factuur”, zegt Jeroen De Man, zelf vennoot van het twintig man sterke advocatenkantoor op de Heernislaan. “Routineklussen moet je niet door een advocaat laten uitvoeren maar door een robot.”

Het kantoor voegde de daad bij het woord en ontwikkelde een online tool die het mogelijk maakt voor bedrijven om binnen de dertig dagen een onbetaalde factuur te laten vereffenen door de schuldenaar. “Tot vorig jaar was dat niet mogelijk zonder tussenkomst van een rechtbank”, zegt De Man. “Maar door een wetswijziging kan het nu wel. Wij zijn daar meteen opgesprongen.”

De tool heet Unpaid.be en vergt van de schuldeiser enkel het invullen van een document. “Wij controleren de factuur via overheidsdata die we hebben gekocht. Gaat het echt om een onbetwiste onbetaalde factuur, dan rolt er een opdracht uit dat naar de gerechtsdeurwaarder wordt gestuurd die binnen vijf dagen aanklopt bij de schuldenaar. Uiteindelijk kost het de schuldeiser niets.”

Het gereputeerde vakblad Financial Times koos het Gentse project uit 1006 kandidaten voor de prijs van meest vernieuwende product of dienst in de juridische en financiële sector, de eerste keer ooit voor een Belgisch idee.

Unpaid is actief sinds eind vorig jaar en heeft al 300 bedrijven als klant. Er is ook interesse in Unpaid vanuit Duitsland en Spanje. “We werken ook aan een gelijkaardige tool die een advocaat overbodig kan maken bij het afhandelen van bijvoorbeeld verkeersovertredingen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio