Levenswerk gaat in vlammen op: honderd kanaries blijven in brand

Levenswerk gaat in vlammen op: honderd kanaries blijven in brand

Geen enkel dier was nog in leven na de brand. Foto: vrs

Linter / Wommersom / Landen -

De brandweer van Tienen is donderdag uitgerukt naar een brand in de Melkwezerstraat in Wommersom. Het tuinhuis van Luc Delvaux (60) ging er in de vlammen op. Ook honderd kanaries in de achterliggende volière overleefden de brand niet.

Het ging om een brand in een alleenstaand tuinhuis. “Toen we aankwamen, stond het bouwwerk al in lichterlaaie”, klinkt het bij de brandweer. “Er was heel veel rookontwikkeling, doordat er ook plastieken platen aan het branden waren. Het tuinhuis is bijna volledig vernield.”

Er vielen geen gewonden, maar de brandweer kon niet verhinderen dat de kanaries van Luc in een volière naast het tuinhuis stikten in de rook. De man is gepensioneerd na een carrière bij de rijkswacht en de federale politie en nam zo'n negen jaar geleden de hobby van zijn vader over.

Gestikt

“In de volière zaten zeventig jongen en zo'n dertig volwassen kanaries, van de rassen geel intensief en geel schimmel”, zegt Luc. “Ze zijn wellicht gestikt door de rook van het brandende tuinhuis en dan pas verkoold geraakt door de brand. Geen enkel dier was nog in leven.”

Luc was hout aan het zagen bij zijn zoon en was niet thuis. “Het was mijn dochter die de vlammen opmerkte en de hulpdiensten verwittigde. Ook mijn zus, die even verderop woont, is meteen naar de tuin gelopen. Ze heeft zelfs haar enkel verstuikt en moest naar het ziekenhuis. De brand ontstond wellicht door een kortsluiting. Een verwarming of een ander toestel waren niet in gebruik.”

Anderhalf uur werk

Ondertussen zijn de nodige paperassen voor de verzekering al opgemaakt maar de mogelijke vergoedingen zullen de vogels van de man niet meer terugbrengen. “Het is natuurlijk niet zo erg als mensen verliezen, maar het is toch een levenswerk dat verloren gaat. Elke dag was ik zo'n anderhalf uur in die volière bezig met de dieren en de schoonmaak.”

Opnieuw beginnen

Of Luc het nog ziet zitten om opnieuw te beginnen na het verlies? “Ik denk het wel. Eerst zal alles weer opgebouwd moeten worden en dan ga ik dat bekijken. Maar ik denk niet dat ik mijn hobby ga kunnen missen”, besluit de liefhebber.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees