30-jarige basiliek van Hanswijk toon kostbaarheden in nieuwe schatkamer

Mechelen - Kardinaal Jozef De Kesel huldigt zondag de nieuwe schatkamer in van de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk in Mechelen. De recent gerestaureerde kerk draagt dit jaar ook 30 jaar de titel van basiliek.

Tijdens de feestelijke eucharistieviering om 11u wordt op plechtige wijze herdacht dat Paus Johannes-Paulus II 30 jaar geleden de kerk de titel van basiliek heeft toegekend. Dat was destijds een bijzondere erkenning voor de gelovigen van de Mechelse parochie.

“Als eeuwenoud Mariaal bedevaartsoord heeft onze geloofsgemeenschap doorheen de tijd veel schenkingen gekregen. Al dit moois willen wij niet langer verborgen houden in brandkasten, maar toegankelijk maken”, zegt Fernand Verreth van de kerkfabriek.

Daartoe werd in de voormalige weekkapel een permanente tentoonstellingsruimte ingericht. "Ook al werden in turbulente periodes tal van deze schenkingen ontvreemd of vernietigd door oorlogsschade, toch blijven er tot op vandaag heel wat kostbaarheden over die getuigen van een diepgeworteld geloof en grote dankbaarheid aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk", vertelt Verreth. Een van de blikvangers is een zilveren voorschoot voor het Mariabeeld.  

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio