Van eerdere spanningen over eerste plaats is nu niks meer te merken

CD&V kiest voor nieuwe generatie: Hannelore Vanhoenacker wordt verrassend lijsttrekker

Kortrijk -

CD&V Kortrijk schoof gisteren verrassend Hannelore Vanhoenacker(45) naar voren als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Markse gaat resoluut voor deelname aan het bestuur.

CD&V Kortrijk maakte donderdagavond haar lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend in Kaffee Damast in Kortrijk. Hannelore Vanhoenacker (45), Roel Deseyn (40) en Christine Depuydt(53) nemen de eerste drie plaatsen op de CD&V-lijst in. “Met de aanstelling van dit trio, als spitsen in een ploeg, kiest CD&V Kortrijk duidelijk voor een nieuwe stijl en een nieuwe generatie”, zegt voorzitter CD&V Kortrijk Jean de Bethune. “Daarnaast toont de partij dat ze een duidelijke visie heeft op de toekomst van Kortrijk. De afgelopen maanden heeft CD&V Kortrijk tal van inwoners en verenigingen ontmoet.”

Spanningen

Dat gekozen is voor Hannelore Vanhoenacker is wat verrassend. Christine Depuydt is al zeventien jaar politiek actief en had de ambitie om weer mee te besturen. Ook het burgemeesterschap zei haar iets. Maar ze koos uiteindelijk voor de ploeg, met Vanhoenacker op kop. “Het is alvast onze ambitie om als ploeg de grootste fractie te blijven in Kortrijk.”

Dat er eerder spanningen waren om het lijsttrekkerschap, was in juli duidelijk toen gezegd werd dat de lijsttrekker bekend zou raken op een CD&V-meeting. Die bekendmaking ging uiteindelijk niet door. Voormalig burgemeester Stefaan De Clerck liet een paar weken geleden verstaan dat hij vervrouwelijking wel zag zitten en stond achter de kandidatuur van Depuydt.

De Bethune noemt de rangen nu gesloten: “Willen we met z’n allen die uitdaging aangaan, dan is er nood aan een sterk en duidelijk plan om de stad te besturen. De focus van het stadsbestuur mag niet de krant van morgen zijn, maar wel de toekomst van de stad en haar inwoners. Een daadkrachtig bestuur dat haar schouders zet onder antwoorden. Een bestuur dat werk maakt van een veilige stad, solidair, aantrekkelijk en betaalbaar voor alle generaties, met dynamische ondernemingen, scholen en jobs en een ruim woonaanbod voor alle gezinnen. Dat is waar onze ploeg voor wil gaan.”

En de Bethune zelf? In ieder geval trekt hij de provinciale lijst. En het is een publiek geheim dat hij zich vandaag in die provinciale rol erg goed voelt. Hoe de CD&V-lijst van 41 er verder gaat uitzien, is nog niet duidelijk. De kop is er nu af en werkgroepen gaan verder onderhandelen en krachtlijnen bepalen

De Bethune stak de hand uit naar alle democratische partijen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio