Doodrijder Dries (30) vraagt om milder vonnis, maar krijgt strengere straf

Doodrijder Dries (30) vraagt om milder vonnis, maar krijgt strengere straf

Jennis (tweede van rechts), haar familie en de familie van Dries reageren opgelucht in de rechtbank van Ieper: “Eindelijk gerechtigheid”. Foto: ptb

Menen / Wervik -

De aanrijder van Dries Vermeersch ging in beroep tegen zijn straf, tot groot onbegrip van de familie van het slachtoffer. Zijn nieuwe straf is evenwel nog strenger: een effectief rijverbod van drie maanden, ook in het weekend, en een reeks testen.

Negen maanden enkelband, zes maanden rijverbod en 1.200 euro boete. Dat was de straf voor Pepijn D. (28) uit Menen die op 25 oktober 2016 met zijn lichte vrachtauto met volle snelheid en zonder te remmen inreed op de staart van een file in de Ieperstraat in Geluwe. Dries Vermeersch (30) was op slag dood door een wonde ter hoogte van de nek. “Die straf was te mild en toch ging hij hier nog tegen in beroep. Onbegrijpelijk”, vond Jennis Stragier uit Kruiseke, de weduwe van de Wervikse ambulancier en brandweerman.

D. hoopte op een nog mildere straf, maar kreeg gisteren in de rechtbank van Ieper het omgekeerde voorgeschoteld. “De boete en enkelband werden herbevestigd. Het rijverbod uit het oorspronkelijk vonnis gold niet tijdens weekdagen omdat hij zijn wagen nodig heeft voor zijn werk. En dat na drie veroordelingen voor miskenning van de verkeerswetgeving. Volgens het nieuw vonnis mag hij ook in het weekend niet rijden gedurende drie maanden effectief, en drie maanden met uitstel”, zei Jennis, die in de rechtbank werd bijgestaan door haar moeder en zus, en de moeder en zus van Dries.

Drie testen

“Hij moet trouwens ook medische, psychologische en praktische testen doen om opnieuw te mogen rijden. Die twee strengere straffen zal hij nu voelen. Hij zal moeite moeten doen. Hierdoor wordt Dries voor een stuk in ere hersteld, want tijdens deze beroepszaak probeerde de veroordeelde de verantwoordelijkheid van het dodelijk ongeval gedeeltelijk op Dries af te schuiven.”

Door deze uitspraak valt nu een zware last van de schouders van de nabestaanden. “Maar de juridische nasleep is nog niet voorbij”, zegt Jennis. “De aanrijder kan nog altijd in cassatie gaan. Ook de burgerlijke belangen en schadevergoedingen moeten nog worden bepaald.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio