'De Buurtpolitie' krijgt binnenkort een eigen stripverhaal

'De Buurtpolitie' krijgt binnenkort een eigen stripverhaal

Eerst was er de serie, dan de dvd, vervolgens de film. Dit najaar krijgt het VTM-programma De Buurtpolitie ook een stripverhaal. Getekend door Nix, bekend van Kinky & Cosy. De stripreeks is geen voorbode van een breed gamma aan afgeleide producten, belooft productiehuis Zodiak. “Al hebben we al veel aanvragen gekregen.”

Op 30 november is het eerste stripverhaal gebaseerd op De Buurtpolitie te koop. De titel en het verhaal zijn nog geheim, maar Toon Horsten van WPG Uitgevers bevestigt dat er minstens drie strips komen. WPG is de grootste uitgever van strips in Vlaanderen, met onder meer Suske & Wiske, Kiekeboe en FC De Kampioenen. Horsten: “We hebben De Buurtpolitie tegen het licht gehouden en vastgesteld dat we echt wel iets konden maken van de verhalen en de personages. De stripreeks zal wel iets meer op humor drijven dan de reeks, daar was iedereen het mee eens.”

De tekenaar van de eerste Buurtpolitie-strips werd Nix (Marnix Verduyn), bekend van Kinky & Cosy. Nix heeft als voorbereiding tientallen afleveringen bekeken. 

“Ik kende de reeks, maar vond dat ik de personages beter moest leren kennen. Hun humor, hun psychologische diepgang. Ik heb ook veel vragen afgevuurd op de producer, dat heeft me enorm geholpen. Ik ben blij dat de stripverhalen hun eigen leven mogen leiden. Het publiek van De Buurtpolitie is acht jaar en ouder, dat maakt het nog interessanter. Op die leeftijd worden stripverhalen wel twintig keer en meer herlezen. Dan moet elk detail kloppen. Mijn dochter was tien toen ze mij na de zoveelste leesbeurt van een strip van Kinky & Cosy wees op een fout: In dat ene prentje draagt die persoon een plastic zak en in het volgende prentje niet meer. (lacht) Ik heb er in ieder geval ontzettend veel plezier aan beleefd. Ik heb van de personages karikaturen gemaakt, zonder te overdrijven. Ik heb ze met het grootste respect benaderd.”

Niet overal een logo op

De stripreeks zou de deuren kunnen openen van een batterij afgeleide producten, maar volgens Kris Spaepen van productiehuis Zodiak Bel­gium komt dat er niet: “We zijn niet van plan om brooddozen en carnavalspakken van De Buurtpolitie op de markt te brengen, al hebben we al vragen van fabrikanten gekregen. Met alle respect voor afgeleide producten, maar De Buurtpolitie is een te sterk merk om er zomaar iets aan te koppelen. Iedereen kan zijn logo op een product zetten, wij willen voorzichtig zijn. Een stripverhaal gaat gepaard met een creatief proces, net zoals een serie en een film. De film versterkte de serie en omgekeerd. Wij denken dat een stripverhaal dat ook zal doen.”

Een stripverhaal van De Buurtpolitie, dat voor het eerst in februari 2014 op VTM te zien was, biedt inhoudelijk meer mogelijkheden dan een serie: “Je kunt voor je reeks elk denkbaar scenario uitdokteren, maar het moet ook betaalbaar blijven. In een strip kan veel: een huis dat volledig in brand staat, een brug die instort, een vrachtwagen die zijn lading verliest. Alles kan, maar het moet natuurlijk wel hetzelfde gevoel van De Buurtpolitie hebben: echte verhalen, gebaseerd op ware feiten. Bovendien was het ook belangrijk dat de figuren in de strip trouw blijven aan de personages uit de reeks. De commissaris zal dus ook in de strip mannekes blijven zeggen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees