Langverwachte ‘nieuwe Graslei’ loopt weer vertraging op: Reep pas uitgegraven tegen zomer 2019

Langverwachte ‘nieuwe Graslei’ loopt weer vertraging op: Reep pas uitgegraven tegen zomer 2019

Er wordt naarstig voortgewerkt, maar het openleggen van de Reep verloopt trager dan gepland. Foto: fvv

Gent -

Flaneren en rondhangen op de ‘nieuwe Graslei’ aan de Reep zal nog niet volgende zomer kunnen, maar pas in die van 2019. Het uitgraven van de Reep en de herstelling van de samenvloeiing van Schelde en Leie lopen een halfjaar vertraging op.

Begin volgend jaar moest de klus af zijn en had Gent een ‘nieuwe Graslei’. Zo werden de plannen voor de verlaagde zitkades aan de Reep aangekondigd. Maar die timing is niet langer haalbaar. Het wordt het najaar van 2018.

Het uitgraven van de Reep verloopt trager dan voorzien, meldde het agentschap Waterwegen en Zeekanaal gisteren. De planning is bijgesteld tot “na de zomer van 2018”.

Samenvloeien

De werken aan de Reep begonnen in november 2016, na jaren van aankondigingen en studiewerk. Anderhalf jaar later zouden de Schelde en de Leie opnieuw samenvloeien, zoals het was vóór de Reep in de jaren 60 werd gedempt, om te dienen als parking.

Deze zomer bleek al dat het werk ingewikkelder was dan voorzien. De oude kaaimuren moeten zo veel mogelijk worden gerestaureerd, maar zitten al vijftig jaar bedolven onder de grond. Er kwam heel wat studiewerk aan te pas om te bepalen hoe en of ze nog te restaureren zijn. En dat blijkt moeilijker dan gedacht.

Riskante trillingen

“Op voorhand is grondig bestudeerd welke technieken het best waren. Voor het werk op het terrein kon beginnen, was nog een uitvoeringsstudie nodig. Maar die liep erg moeilijk”, zegt Claudia Van Vooren, woordvoerder van Waterwegen en Zeekanaal, het Vlaamse agentschap dat de waterlopen in Gent beheert.

Traditionele technieken, zoals de plaatsing van grote planken voor de kaaimuren, zijn niet evident. Dat laatste veroorzaakt grote trillingen en is riskant vlak bij de historische panden op de Reep. De plannen moesten dus worden bijgestuurd.

Rioleringswerken

“De afwerking van de Bisdomkaai loopt hierdoor lichte vertraging op”, klinkt het. “Momenteel voorziet de aannemer om alle werken aan de kant van de Bisdomkaai in het voorjaar van 2018 te beëindigen.”

Daarna verschuift de werf naar de andere kant, aan de Reep zelf. “Daar zijn wegenis- en rioleringswerken nodig. Na deze werken volgt het uitgraven van de grond tussen beide kaaimuren.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio