Weggeefhoek Booischot en omstreken zoekt wilde weldoeners

Weggeefhoek Booischot en omstreken zoekt wilde weldoeners

Foto: Kristof Van Rompaey

Heist-op-den-Berg - De weggeefhoek Booischot en omstreken zoekt wilde weldoeners die kunnen helpen om hun sinterklaas- en kerstfeesten tot een spetterend einde te brengen. “We zoeken geen financiële steun, wel spullen die mensen in armoede echt kunnen gebruiken”, luidt het.

Al zeven jaar beheert Marja Van Rijswijk, een Booischotse (Heist-op-den-Berg) met Nederlandse roots, een weggeefgroep. De Weggeefhoek Booischot en omstreken telt inmiddels zo’n tweehonderd gebruikers. “Bij ons wordt niets geruild of verkocht”, benadrukt de initiatiefneemster. “Alles moet gratis zijn.”

Van Rijswijk begon met haar initiatief omdat ze merkte dat in onze samenleving nog heel wat mensen kampen met armoede. Vaak gaat dat volgens haar verscholen achter een façade van schroom. Geregeld organiseren Van Rijswijk en haar echtgenoot, Eddy De Fyn, activiteiten met de weggeefgroep. Dit najaar staan er opnieuw een sinterklaasfeest en een kerstfeest op het programma. “Met onze speelgoedvoorraad zit het inmiddels al vrij goed”, vertelt ze. “We kunnen de kinderen zeker een mooi cadeautje geven tijdens ons sinterklaasfeest, dat dit jaar plaatsvindt in een zaaltje tegenover basisschool Maria Middelares in Beerzel (Putte). Wie wil deelnemen, moet dat wel vooraf even melden.”

Ondertussen zoekt Van Rijswijk nog enkele wilde weldoeners onder de ondernemers en handelaars uit de streek. “Tijdens het kerstfeestje, dat in onze woonkamer plaatsvindt, zouden we graag de ouders uit onze groep opnieuw in de watten leggen met een verrassingspakket”, vertelt ze. De zoektocht naar mecenassen verloopt vrij moeizaam. “Ik schreef al verschillende bedrijven aan, maar voorlopig blijft het kalm. Voor alle duidelijkheid: we zijn niet op zoek naar financiële steun. We zoeken voorwerpen waar de mensen echt mee geholpen zijn, bijvoorbeeld shampoo of andere verzorgingsproducten. Of iets wat hen een gezellig en vreugdevol eindejaar kan bezorgen, bijvoorbeeld een flesje wijn.”

Soms komen mensen via de groep met elkaar in contact, maar heel wat materiaal, op grote meubels na, wordt bij Van Rijswijk en De Fyn thuis opgeslagen. Mensen komen het bij hen thuis in Ter Laken afzetten of ophalen, en zo ontstaan er volgens het echtpaar ook weer waardevolle sociale contacten. “Ik wil geen groep met zesduizend leden”, benadrukt Van Rijswijk. “Het moet kleinschalig blijven. Niets is mooier dan elkaar te helpen in een familiale sfeer en daar denk ik nog niet mee op te houden.”

0468.13.71.28

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio