Mode

Ontwerper die topmodellen in superstrakke jurken stak, overleden

Ontwerper die topmodellen in superstrakke jurken stak, overleden

De strakke jurken werden gedragen door sterren en modellen als Sami Gayle, Joss Stone en Beverly Johnson Foto: Isopix, Belga image

Hervé Léger, de Franse ontwerper , die bekend staat om zijn superstrakke jurken, is donderdag overleden.

Hervé Léger, die vooral bekend is om zijn bodycon jurk, een superstrak jurkje die het lichaam stevig insnoert, is op zestigjarige leeftijd overleden. Hervé, geboren in een klein Frans dorpje, maakte in de jaren tachtig en negentig furore met zijn minutieus gedetailleerde kledingstukken en was een graag geziene ontwerper bij sterren als Whitney Houston, Dita Von Teese en Penelope Cruz.

Toch had het letterlijk geen haar gescheeld of de ontwerper had nooit een lapje stof aangeraakt. De jonge knaap had aanvankelijk maar weinig interesse in jersey en zijde en koos voor een kappersopleiding. Gewapend met een schaar en de nodige bussen haarlak trok hij Europa door, in de schaduw van de internationale modeweken.

Om zijn kapsels wat op te fleuren, maakte hij eigenhandig een bijpassende hoed of diadeem. Het duurde dan ook niet lang voor zijn creaties de show stalen en hij door verschillende ontwerpers waaronder Karl Lagerfeld werd opgemerkt. Op aanraden van de Duitse modekoning veranderde Hervé Peugnet zijn naam in Hervé Léger Leroux om het zijn Amerikaanse bewonderaars wat gemakkelijker te maken.

Hervé Léger

De ambitieuze Hervé maakte nog enkele succesvolle tussenstops bij Fendi en Chanel om in 1985 zijn eigen modehuis uit de grond te stampen: Hervé Léger was geboren en groeide met dank aan de superstrakke jurkjes in amper vijf jaar tijd uit tot een respectabel merk.

Ondanks het prijskaartje, je betaalt al gauw zo’n 800 euro voor een jurkje, gingen zijn creaties vlotjes over de toonbank. Zijn jurken sierden de covers van bijna alle modebladen terwijl andere merken hun best deden om met een soortgelijke jurk op de proppen te komen. Maar ondanks zijn gevierde creaties heeft Hervé nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij de mosterd ergens anders haalde. “Cleopatra, de koningin van alle Egyptenaren, heeft mij geïnspireerd. De techniek waarbij ik een jurk opdeel in stroken, bestond tweeduizend jaar geleden al. Hoe kan ik ze dan uitgevonden hebben?”, zei hij in een interview met Style.com. Ook verwees hij meermaals naar de Brits-Amerikaanse ontwerper Charles James, die omwille van zijn gestructureerde jurken vaak gezien wordt als de eerste echte couturier in Amerika.

Ontwerper die topmodellen in superstrakke jurken stak, overleden
De creaties van Hervé L. Leroux Foto: BELGAIMAGE

Eind de jaren negentig daalde de verkoop en werd het modehuis overgenomen door ontwerper Max Azria. Aanvankelijk beloofde de kersverse CEO om nauw te gaan samenwerken met Léger maar 1 collectie en heel wat lauwe recensies later, werd Léger aan de deur gezet. De van nature introverte ontwerper vocht als een leeuw en dreigde met een rechtszaak maar delfde uiteindelijk het onderspit.

Onder een nieuwe naam, Hervé L. Leroux, zette hij zijn werk verder en richtte hij een bescheiden modehuis op in de straten van New York. Handgemaakte jurken uit jersey werden gedrapeerd om het lichaam van onder meer Halle Berry, Celine Dion en Kristen Stewart. De laatste maanden werkte hij zijn unieke galajurken ook af met een gepersonaliseerd geurtje. Om het naar eigen zeggen “Wat luchtiger te houden.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees