Tien jaar na oprichting, nog geen verandering

Beweging voor proper wielrennen roept WADA dringend op tot actie: “Waar wachten jullie op?”

Beweging voor proper wielrennen roept WADA dringend op tot actie: “Waar wachten jullie op?”

Foto: EPA

De Mouvement Pour Un Cyclisme Crédible, kortweg MPCC, roept in een open brief de WADA op om eindelijk in actie te komen tegen het gebruik van de gevaarlijke pijnstiller Tramadol en het misbruik van corticoïden. “Beste WADA, waar wachten jullie op?” zo klinkt de duidelijke boodschap van de beweging voor geloofwaardig wielrennen.

“Sinds de oprichting van onze beweging hebben wij het WADA (Wereld Anti Doping Agentschap, red.) constant gewaarschuwd over de gevaren van corticoïden. Net hetzelfde met de pijnstiller Tramadol. Dat medicijn wordt gebruikt om de pijngrens te verlagen, dat is niets meer of minder dan een verborgen prestatieversterker. Maar het antwoord is telkens hetzelfde: we zullen afwachten en de situatie bekijken.”

“Dat kunnen wij als beweging niet aanvaarden. Zelfs als je weet dat Tramadol gebruikt wordt als performance enhancer, laat je het gebruik ervan nog steeds toe. De WADA kijkt niet om naar de gezondheid van de renners. Moeten we echt wachten tot er iets ernstig gebeurt vooraleer het WADA ingrijpt? We zijn het wachten moe.”

“Meer dan tien jaar na de oprichting van het MPCC wachten we nog steeds op een herziening van de regels over corticoïden. We wachten ook nog steeds op een absoluut verbod van het medicijn Tramadol”, klinkt het. “Tien jaar wachten op een beslissing is bijzonder lang, zeker als iedereen het over het belang van de gezondheid van de renners overtuigd is.” De pijnstiller Tramadol wordt vaak in verband gebracht met de vele valpartijen in het peloton, omdat het leidt tot neveneffecten als slaperigheid en duizeligheid.

Het MPCC werd in 2007 opgericht in een poging de wielersport cleaner te maken. De beweging nam geen genoegen met de naar eigen zeggen te lage standaarden die het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) oplegt. Onder meer zeven (van de achttien) WorldTour-ploegen en negentien ProContintale teams zijn aangesloten bij het MPCC.

Corrigeer