De zoekers

Redacteur Het Nieuwsblad Magazine

  • 52 jaar
  • Samenwonend
  • Issue: ergert zich aan het teveel aan onzin, oppervlakkigheid en passiviteit
  • Voornemen: meer diepgang, daadkracht en relevantie opzoeken

Life

COLUMN. De donut die onze economie op zijn kop zal zetten

COLUMN. De donut die onze economie op zijn kop zal zetten

Cijfers zijn niet mijn ding. Met wiskunde heb ik niets en van economie snap ik nog minder. En toch zal ik zondagochtend mijn koffie en croissant opofferen voor een lezing van een economiste. In het Engels dan nog wel. Kate Raworth heet de dame en ze is mijn nieuwe held. En wel omdat de Britse een straf plan heeft: de wereldeconomie op zijn kop te zetten via een donut. Jawel. Een donut.

Surf naar haar website of zoek haar op YouTube en je beseft: ze is slim. Op een 21ste-eeuwse manier. Kate Raworth (46) brengt er haar boodschap niet in saaie lezingen, maar in amusante filmpjes van slechts anderhalve minuut vol vrolijke, gekleurde animaties. En met haar boek Doughnut Economics, dat over het Kanaal een bestseller werd en er al flink wat stof deed opwaaien, wilde ze vooral een boek over economie schrijven voor mensen die nooit economieboeken lezen.

COLUMN. De donut die onze economie op zijn kop zal zetten

Maar laat het u niet misleiden: het is Raworth bittere ernst. De economiste schreef rapporten voor de Verenigde Naties en werkte onder andere voor Oxfam en besefte daar dat het misschien zinvol is om activist te zijn, maar dat het nog zinvoller is om het systeem te veranderen op de plek waar het bepaald wordt: de politiek. Want, zoals ze zegt in een interview met De Groene Amsterdammer: “De politicus is vaak de slaaf van de ideeën van een of andere reeds lang vergeten econoom.” En dus dook ze terug de economie in omdat ze ervan overtuigd is dat deze wereld dringend een nieuw economisch verhaal nodig heeft. “Want wat we de komende vijftig jaar gaan doen, zal invloed hebben op de volgende tienduizend jaar.” En dat wil ze de politiek duidelijk maken in de taal die daar gesproken wordt.

In Doughnut Economics gaat ze het huidige neoliberale systeem te lijf dat volgens haar zijn tijd gehad heeft en de wereld uiteindelijk alleen maar ten gronde zal richten. Onze redding, volgens Raworth? De donut. Niet de felgekleurde caloriebommen zoals Kamal Kharmach ze verkoopt in zijn winkel, maar wel een nieuw economisch model. “De mondiale politieke agenda vervat in één beeld.” Raworths donut, the sweet spot of humanity, bestaat uit twee concentrische cirkels waartussen we ons allemaal zouden moeten bevinden: een ecologisch plafond en een sociale drempel. Elf basisvoorzieningen waar ieder mens recht op heeft aan de binnenkant en negen planetaire grenzen aan de buitenkant. Anders gezegd: er is een ecologische agenda waar we ons aan zouden moeten houden en we hebben een minimale sociale rechtvaardigheidsopdracht. “Iedere politicus, stad, onderneming, ngo, iedere burger kan aan de hand van de donut in een oogopslag zien of zijn of haar handelingen bijdragen aan een duurzame en sociale toekomst”, aldus Raworth in De Groene Amsterdammer.

COLUMN. De donut die onze economie op zijn kop zal zetten

Afgelopen met de allesoverheersende focus op het bruto nationaal product en de illusie van de exponentiële groei die het huidige economische systeem ons belooft en dat onze aarde ten gronde zal richten. Raworth pleit onder meer voor belasting op vervuiling, circulaire economie en het basisinkomen, voor onderlinge afhankelijkheid en verbondenheid met de natuur en vooral, een planetair denken.

Klinkt het u allemaal nog behoorlijk abstract in de oren? Dat kan. Maar u hebt inmiddels al wel vijf paragrafen gelezen over een onderwerp waar u anders wellicht nooit iets over gelezen zou hebben. Exact ook Raworths missie. Laat de specialisten nu maar op hoog niveau gaan discussiëren over de haalbaarheid van haar ideeën. De verdienste van Raworth is er in elk geval al: ze slaagt erin om mensen te doen nadenken over iets waar ze anders nooit over zouden nadenken. Het wordt moeilijk om niet om een handtekening te gaan bedelen, zondag.

COLUMN. De donut die onze economie op zijn kop zal zetten

Kate Raworth spreekt op zondag 8 oktober om 11u tijdens Ecopolis, een dag rond duurzame toekomst, in het Kaaitheater (Brussel). De Nederlandse vertaling van Doughnut Economics verschijnt half december bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

www.ecopolis.be

www.kateraworth.com

Corrigeer

De Zoekers

De Zoekers