Thomas (14) kan niet in gewone auto meerijden, dus zetten vriendinnen actie op poten

Thomas (14) kan niet in gewone auto meerijden, dus zetten vriendinnen actie op poten

Sandrine, Corinna en Laura willen Thomas een zo comfortabel mogelijk leven geven. Foto: ppg

Geetbets / Herk-de-Stad -

Mama Sandra Deferm en dochter Laura Duchateau uit Rummen willen met een wafelverkoop en spaarpottenactie in handelszaken geld inzamelen voor een menswaardig vervoer van de zwaar gehandicapte Thomas Houben (14), zoon van vriendin Corinna Speelmans.

De veertienjarige Thomas Houben uit Herk-de-Stad lijdt aan het Mecp2-duplicatiesyndroom, een uiterst zeldzame aandoening, waarvan in ons land slechts drie gevallen bekend zijn. “Thomas’ longen vallen stil, vooral de linker, waardoor Thomas in coma gaat of aanvallen van epilepsie krijgt”, vertelt mama Corinna Speelmans, die draagster is van de aandoening. “Thomas was een echte huilbaby, kon toen hij vier was tegen alle verwachtingen in een tijdje stappen en zelfstandig eten. Nu krijgt hij alleen nog sondevoeding omdat gewoon eten te gevaarlijk is om een longontsteking op te lopen, met alle nare gevolgen vandien.”

Thomas kan fysiek niets meer, lijkt een lappenpop, slaapt veel, groeit enorm en meet al 1,83 m. De dagen dat Thomas zich min of meer goed voelt, gaat hij naar 't Prieeltje, een instelling in Hakendover. Daar leerde zijn moeder Sandra Deferm kennen, wiens zoon Brent Duchateau (18) lijdt aan het ook al zeldzame Angelmansyndroom. Brent verblijft eveneens in 't Prieeltje. Thomas en Brent worden opgehaald met een speciaal busje van de instelling.

Onbegonnen werk

“Thomas vervoeren met een gewone auto is onbegonnen werk”, zegt Sandra's dochter Laura. “Thomas kan zich niet rechthouden en zakt helemaal scheef, helemaal niet comfortabel om een autorit mee te maken. Als het busje van de instelling al eens niet rijdt, brengt dat grote problemen met zich mee. Daarom kwamen mijn moeder en ik op het idee acties te ondernemen met het doel geld in te zamelen voor de aankoop van een aan te passen en te verbouwen auto waarmee Thomas makkelijk kan vervoerd worden, zonder uit zijn rolstoel en speciale zitkuip te moeten.”

Wafels verkopen

De bodem van de kofferbak van zo een auto moet verlaagd worden om makkelijk in en uit de auto te kunnen met de rolstoel. De grootte van Thomas is een bijkomend groot probleem. In het besef dat er wellicht geen grote weldoener uit de lucht komt vallen lanceren Sandra en Laura via de facebookpagina Steun Thomas een grote wafelverkoop en spaarpottenactie. “We trekken naar markten in de buurt om wafels te verkopen. Ze zijn ook bij ons in Rummen aan de Diepenpoelstraat 11 verkrijgbaar, bij Dameskleding Kadarine in Sint-Lambrechts-Herk en bij Corinna aan de Lindeboomstraat 65 in Schakkebroek. Een doos wafels kost 6 euro”, vervolgen Sandra en Laura. “De spaarpotten worden al zeker geplaatst in winkels in Geetbets, Herk-de-Stad en Alken. Vrije giften kunnen overgeschreven worden op BE07 0836-6926-7566.” Het VAPH, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, zal wellicht ook met financiële steun over de brug komen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees