Gemeente wint rechtszaak over afbrokkelende kerkruïne maar gaat wellicht toch in beroep

Gemeente wint rechtszaak over afbrokkelende kerkruïne maar gaat wellicht toch in beroep

De hekken en de netten zullen nog niet zo vlug verdwijnen rond de ruïne van de oude kerk. Foto: osw

Waarschoot -

De gemeente krijgt van de rechtbank 45.000 euro toegewezen omdat de ruïne van de oude kerk al vier jaar afbrokkelt. De ontwerper en de architect moeten dat bedrag ophoesten. De gemeente wint dan wel de rechtszaak, maar overweegt toch in beroep te gaan.

De zaak kent zijn aanvang bij de noodlottige brand begin 2002. De Sint-Ghislenuskerk werd tijdens de nieuwjaarsnacht volledig in de as gelegd en het Antwerpse architectenbureau Stramien werd na een architectuurwedstrijd aangeduid als ontwerper voor een nieuwe kerk.

Het ontwerp haalde het van vier andere projecten, onder meer omdat het van de oude kerk nog vrij veel bewaarde, het oude middenschip met bogen en het koor. In de ruïne zouden dan bescheiden feestjes kunnen plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld recepties na de communie of een huwelijk. Maar enkele jaren na de opening van de kerk, vertoonde het project letterlijk de eerste barsten.

De muren bleken last te hebben van insijpelend water dat bij vriesweer uitzette en de stenen deed barsten. In 2007 werd de zone afgeschermd voor het publiek door middel van hekken. In 2013 moesten zelfs netten om de bogen worden gespannen om vallende stenen te verhinderen. Het kwam tot een rechtszaak om te oordelen wie schuld trof, en wie moest opdraaien voor de herstelkosten.

Architect en aannemer

Waarschoot trok aan het langste eind en de rechter stelde de architect én de aannemer verantwoordelijk. “Wij hebben een ruïne voor openbaar gebruik besteld, maar niet gekregen”, zegt schepen Freddy Haegeman (Open VLD). “De rechter is ons hierin gevolgd.” Maar de schadevergoeding die de gemeente krijgt, ligt aan de lage kant. 45.000 euro moeten de architect en de aannemer samen betalen aan de gemeente. Een overwinning dus, zij het een kleine.

“Eigenlijk is het enkel een vergoeding voor het aanbrengen van de netten.”

Het bestuur wil nu een deskundige aanstellen om te kijken hoe het nu verder kan en moet met ruïne en trekt daarvoor 25.000 euro uit. Het overweegt ook beroep tegen het vonnis.

“Dat moeten we nog met onze advocaat bespreken”, zegt schepen Kim Martens (CD&V). “Maar wij hadden een schade van 200.000 euro gevraagd, plus kosten voor de instandhouding, plus een som voor genotsderving, de tijd dus waar we niet konden genieten van de ruïne.”

Een deskundige zal nu moeten uitmaken hoeveel het kost om de ruïne te behouden of wat de andere mogelijkheden voor de toekomst zijn. Maar ook met het mogelijk beroep in het achterhoofd, wordt de deskundige aangesteld. “Op die manier kunnen we -als we effectief beroep aantekenen- met concrete cijfers naar het hof van beroep stappen en een vraag naar hogere schadevergoeding beter staven”, zegt schepen voor Financiën Jochen De Smet (Open VLD). De hekken en de netten,zullen dus nog niet meteen verdwijnen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio