Expo brengt hulde aan te vroeg gestorven topfotograaf Patrick De Spiegelaere

Meisje in Kolda. Foto: Patrick De Spiegelaere

Maldegem -

Tien jaar na zijn vroegtijdige dood, brengt een speciale en grootschalige expo hulde aan de Maldegemse topfotograaf Patrick De Spiegelaere. Op verscheidene locaties doorheen het centrum zal werk van hem te bewonderen zijn.

Tien jaar geleden, op 2 maart 2007, overleed de gerenommeerde Maldegemse fotograaf Patrick De Spiegelaere op 46-jarige leeftijd. Voor de gemeente Maldegem de aanleiding om, in samenwerking met vier vrienden en het Fonds Patrick De Spiegelaere, van 7 tot en met 29 oktober een grootschalige tentoonstelling te organiseren rond zijn fotografie.

“Patrick begon zij carrière bij de krant De Morgen”, vertellen zijn vier vrienden Stefaan Standaert, Piet De Meester, Hans Blankaert en Luc De Coninck. “Hij maakte er binnen- en buitenlandse reportages. In 1994 werd hij huisfotograaf van Knack. Daarnaast werkte hij onder meer voor De Tijd, De Standaard Magazine, De Volkskrant en Vacature. Hij reisde ook meermaals naar Zuid-Amerika, Afrika en Azië voor campagnefoto's in opdracht van Vredeseilanden en Broederlijk Delen. Patrick werkte in zwart-wit en hij maakte treffende foto's waarbij tekst een nutteloos aanhangsel zou zijn. Als hij foto's maakte, viel daar weinig aan te sleutelen.”

Om het rijke oeuvre van De Spiegelaere aan bod te laten komen, loopt de expo op verschillende locaties in Maldegem-centrum: Huys Wallyn, het gemeentehuis, lokaal dienstencentrum Oud Sint-Jozef, rvt Warmhof of gewoon langs straat.

Andere invalshoeken

“Het gaat telkens om andere collecties en invalshoeken van Patricks werk”, zegt het viertal. “In Huis Wallyn brengt het Fonds Patrick De Spiegelaere in première de tentoonstelling ‘Spiegelingen’. Voor deze nieuwe tentoonstelling spiegelen zes fotografen elk twee foto's van Patrick De Spiegelaere met werk van henzelf. Daarnaast vind je er ook diverse portretten van bekende Vlamingen en werken uit privécollecties.”

De installatie ‘Ladies’ vormt dan weer de blikvanger van de inkom- en trappenhal van het lokaal dienstencentrum. “In het Woonzorgcentrum het Warmhof vind je een variatie aan Patricks werk en kan je een unieke filmreportage over Patrick bekijken. De keuze voor het Warmhof als tentoonstelling is bewust gekozen om mensen binnen te brengen in dit ‘open huis’. Tenslotte kan je onderweg, tussen de bomen aan het lokaal dienstencentrum en de markt, vijftien doeken uit de tentoonstelling Wereldbeelden ontdekken, met Patricks beelden uit het zuiden als huisfotograaf van de Vredeseilanden”, besluiten de vier vrienden.

www.maldegem.be/expo-patrickdespiegelaere

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio