Aanrijder vraagt vrijgspraak na dodelijk ongeval: "Slachtoffer reed te traag"

Aanrijder vraagt vrijgspraak na dodelijk ongeval: "Slachtoffer reed te traag"

Foto: *

Antwerpen / Stabroek -

Het openbaar ministerie heeft zes maanden cel, een jaar rijverbod en 3.000 euro boete gevorderd voor Roy F. (23). Hij was twee jaar geleden op de A12 tegen de auto van een 73-jarige man uit Berendrecht gebotst, met fatale afloop. De twintiger vroeg de vrijspraak: het slachtoffer reed volgens hem te traag en was onzichtbaar in het donker.

Het ongeval gebeurde op 30 augustus 2015 kort voor 22 uur op de A12 in de richting van Bergen-op-Zoom. De Dacia van het slachtoffer werd ter hoogte van de afrit Stabroek langs achter aangereden door de Mercedes van de beklaagde. Het slachtoffer werd met zijn auto tegen de linkervangrail gekatapulteerd. De zeventiger zat gekneld in zijn wagen en werd in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij later overleed.

Uit het onderzoek van de verkeersdeskundige bleek dat de achterlichten van de Dacia naar behoren werkten. De zichtbaarheid was normaal, ook al brandde de openbare verlichting niet. “De beklaagde had de Dacia dus moeten opmerken. Hij is echter zonder remmen en zonder uitwijkmanoeuvre op het slachtoffer ingereden”, stelde de procureur.

De verdediging betwistte dat. “Mijn cliënt reed 127 kilometer per uur en werd plots geconfronteerd met een voorligger die extreem traag reed, namelijk 47 kilometer per uur. Het was er ook aardedonker en de Dacia reed bovendien niet met zijn dimlichten, maar met zijn standlichten aan. Die auto was bijgevolg onvoorzienbaar voor mijn cliënt. Hij probeerde nog uit te wijken naar de pechstrook, maar een aanrijding was niet meer te vermijden.”

Roy F. kreeg het laatste woord en leek zich daarin enigszins te verspreken, want hij erkende dat hij de achterlichten van de Dacia al vanop enige afstand gezien had. “Ik zag die lichten verderop en ik dacht: die rijdt traag. En ineens was die auto vlak voor mij, sneller dan ik verwacht had. Ik vind het heel erg voor die man en zijn familie.”

Vonnis op 27 oktober.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees