Werken aan Hoover- en Ladeuzeplein starten dinsdag

Planning omgegooid voor autoverkeer

Het toekomstige Ladeuzeplein heeft geen weg meer rond het plein. Foto: hsb

Leuven -

De langverwachte werken voor de heraanleg van het Hoover- en Ladeuzeplein in Leuven, starten dinsdag. De planning van die werken wordt helemaal omgegooid, om ervoor te zorgen dat de Ladeuzeparking altijd bereikbaar blijft.

Volgens het oorspronkelijke plan zou eerst het Ladeuzeplein worden aangepakt en pas daarna het Hooverplein. Maar het stadsbestuur heeft besloten om het anders aan te pakken. “We kiezen voor de korte pijn”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A). “Het lijkt ons beter om ervoor te zorgen dat eerst alle aanpassingen aan de rijwegen uitgevoerd worden, zodat die snel voorbij zijn en de auto's daar geen last meer van hebben.”

De aannemer start daarom dinsdag in de Blijde Inkomststraat. Die werken hebben ook een impact op de bereikbaarheid van Parking Ladeuze, aangezien de toegang via de Blijde Inkomststraat onderbroken is. “Het zal moeilijker zijn om er te geraken, maar de parking zal bereikbaar blijven.” Zelfs wanneer er aan de inrit van de parking gewerkt wordt, blijft hij toegankelijk.

Vanaf november is Parking Ladeuze bereikbaar zoals gewoonlijk. Dan starten de werken aan het Hooverplein. “Tegen eind november moeten alle werken aan de rijwegen klaar zijn, waarna het verkeer zo goed als geen hinder meer zal ondervinden van de werken aan de pleinen”, zegt Robbeets.

Markt blijft verplaatst

Dan volgen de aanpassing van de weg rond het Ladeuzeplein naar voetgangerszone en de heraanleg van het Hooverplein. Hoe die werken zullen verlopen, wordt later beslist, rekening houdend met het weer en de evenementen op de pleinen. “We proberen ervoor te zorgen dat de handelaars weinig hinder ondervinden en evenementen veilig kunnen plaatsvinden”, zegt schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V). “Door de wijziging in de planning zal het even duren voor de werken aan het Ladeuzeplein zelf beginnen, maar we blijven bij de verplaatsing van de vrijdagsmarkt naar de Bondgenotenlaan. Voor de klanten is het duidelijker wanneer de markt een jaar op de Bondgenotenlaan staat, dan wanneer we voortdurend van locatie zouden wisselen.”

Uiterlijk op 1 augustus 2018 moeten alle werken afgerond zijn.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio