Matthias Schoenaerts en Michael R. Roskam klagen gevangenissysteem aan in open brief

© Yorick Jansens

In onze nieuwe weekendbijlage ‘NU’ trokken we met regisseur Michael R. Roskam naar de gevangenis. Samen met acteur Matthias Schoenaerts ­publiceert hij ook een brief om het ­gevangenissysteem aan te klagen.

“Bij elk misdrijf zijn er twee soorten slachtoffers. Zij die van de schade, en zij die van de schande. Want samen met ­diegenen die rechtstreeks het slachtoffer werden van een misdrijf en veroordeeld zijn tot het verwerken van een trauma, is er ook de familie en/of een geliefde die verder moet met de daden van hun partner, broer of zus, of kind.”

“Om dan terecht te komen bij de dader zelf. Tot welke strekking wil je als mens behoren? Ben je zoals wij van de mening dat je niet verbaasd hoeft te zijn dat als je mensen als beesten behandelt, ze zich ook als beesten gedragen? Of vind je dat je mensen die zich als beesten gedragen, ook als beesten moet behandelen? Dat laatste vinden wij niet meer van deze tijd. Gevangenen zijn nog steeds mensen, hoe moeilijk dat ook is om te aanvaarden. Als ze buitenkomen, willen wij niet dat ze weer een gevaar vormen voor ons, onze families, hun familie en zichzelf. Dat is toch logisch? Laten we komaf maken met een ­systeem dat 200 jaar geleden is bedacht, en waardigheid brengen in onze wereld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie