Uitbater frituurkraam weigert te vertrekken voor werken: “Ik blijf hier tot bulldozer er aan komt”

Uitbater frituurkraam weigert te vertrekken voor werken: “Ik blijf hier tot bulldozer er aan komt”

Eigenaar Nicos Barsakis (midden) werd gisteren bijgestaan door enkele buurtbewoners. Foto: rdb

Sint-Gillis -

Friterie Fontainas aan de Hallepoort staat er nog. Althans voorlopig. De zaak moet verdwijnen van de gemeente voor de heraanleg van het plein, maar uitbater Nicos Barsakis weigert te vertrekken. “Dit is geen valies die je even opplooit en elders weer opent.”

Het zit er bovenarms op tussen de gemeente Sint-Gillis en Nicos Barsakis, uitbater van Friterie Fontainas. Barsakis kreeg enkele maanden geleden te horen dat hij moest opkramen. Het plein wordt namelijk heraangelegd en daar zou geen plaats meer zijn voor het frietkot van Barsakis. Het nieuws kwam als een mokerslag in zijn gezicht aan, maar sindsdien strijdt hij harder dan ooit voor het behoud van zijn zaak. Een petitie leverde meer dan 4.000 handtekeningen op. Gisteren stonden buurtbewoners er met een zelf gemaakt referendum waarbij mensen mochten stemmen of de frituur al dan niet mocht blijven. “Dat doet me uiteraard plezier dat ik zo hard gesteund word”, zegt de uitbater.

De gemeente had een ultimatum gesteld. Gisteren moest hij in principe weg zijn. “Maar dat is geen valies die je even opplooit en elders terug opent. Heel mijn leven en dat van mijn zus zit hier wel in. Ik had wel schrik toen ik vanochtend (gisterochtend, nvdr.) onderweg was naar mijn frietkot.”

“Ik wist niet of ik een bouwwerf zou aantreffen omdat de gemeente het aan het slopen zou zijn. Dat zou niet de eerste keer zijn. In het verleden ben ik al weggejaagd, net als mijn ouders”, gaat Nicos verder.

“Vroeger zaten we aan het Zuidstation, nadien aan de Bareel en nu hier. Telkens moesten we na een tijdje vertrekken. Het is een zootje in deze gemeente. Maar nu blijf ik hier tot de bulldozer er aan komt. Dat ze het maar komen afbreken.”

Barsakis diende deze week nog een dossier in bij de Raad van State om het vertrek tegen te gaan. De zaak werd gisteren besproken, maar voorlopig is er nog geen nieuws over de beslissing.

Beu

Bij de gemeente willen ze niet meer reageren op het dossier. Daar zijn ze de uitlatingen meer dan beu. Volgens schepen van Economische Ontwikkeling, Patrick Debouverie (MR) wist Barsakis al langer dat hij weg moest omdat er geen plek was voor de zaak in de nieuwe plannen voor het plein. Maar volgens Barsakis, die geen genoegen neemt met die uitleg, beloofde de gemeente om een andere plek te zoeken voor zijn zaak. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio