Prof haalt uit naar minister De Block: “Gratis gezondheidszorg? Liberalen willen dat niet”

Prof haalt uit naar minister De Block: “Gratis gezondheidszorg? Liberalen willen dat niet”

Jan De Maeseneer: “Het wijkgezondheidscentrum op de Muide kómt er, met of zonder toestemming van minister De Block.” Foto: WOUTER VAN VAERENBERGH

Gent -

Professor Jan De Maeseneer, de geestelijke vader van de wijkgezondheidscentra, gaat met pensioen. Maar niet zonder zijn kindje te verdedigen tegen de besparingen van minister Maggie De Block (Open VLD). “Met 35.000 patiënten barsten we uit onze voegen. Dus breiden we uit, met of zonder de minister.”

Iedereen in eigen wijk gratis naar de dokter. Veertig jaar lang heeft professor Huisartsenkunde Jan De Maeseneer ervoor gestreden. “Eind de jaren zeventig was het een revolutionair idee”, zegt hij. “Vandaag tellen de wijkgezondheidscentra (WGC’s) in België bijna 400.000 patiënten, van wie zo’n 35.000 in Gent.”

Met tien wijkgezondheidscentra is Gent koploper in Vlaanderen. Artsen worden er niet per consultatie betaald, maar krijgen per ingeschreven patiënt maandelijks een forfaitair bedrag.

Besparingen

De opening van een elfde centrum op de Muide, een van de armste wijken van Gent, stond gepland voor september volgend jaar. Maar gezondheidsminister Maggie De Block heeft het project begin dit jaar wegens besparingen on hold gezet.

Dat is een kleine ramp voor Gent.

De Maeseneer: “Klopt. De vraag naar gratis gezondheidszorg overstijgt nu al het aanbod. De minister laat de komst van het centrum afhangen van een algemene doorlichting in de hele sector. Onbegrijpelijk: onderzoek in 2008 wees al uit dat we goed bezig zijn.”

Waarom trapt de minister dan op de rem?

De Maeseneer: “Ach, het is een politieke kwestie. Ze zegt dat we elk jaar tien procent meer kosten. Dat is logisch: we trekken almaar meer patiënten. Gratis gezondheidszorg: de liberalen willen dat niet. Zij denken nog altijd dat de vrije markt alles gaat oplossen. Nonsens. Het WGC op de Muide kómt er, met of zonder toestemming van de minister.”

Dreigt het WGC niet ‘de ­dokter van de allochtoon’ te worden? In de wachtkamer is het zoeken naar een blank gezicht.

De Maeseneer: “Het klopt dat in de wijken waar wij werken, ook heel veel migranten wonen. Dus zitten er ook veel migranten in onze wachtkamer. Maar we staan wel degelijk open voor de hele wijk. ”

Verhoogt die diversiteit de druk op de huisartsen niet?

De Maeseneer: “Voor onze dokters is elke consultatie een wereldreis. Wij krijgen mensen van alle mogelijke landen en gezondheidssystemen over de vloer. En sommige patiënten verwachten inderdaad dat ze onmiddellijk worden geholpen, ook voor problemen die niet dringend zijn.”

Verdwijnt u volledig uit beeld, nu u met pensioen bent?

De Maeseneer: “Nee, ik blijf actief, ook in Gent. Ik blijf voorzitter van de Gentse gezondheidsraad en van de raad van bestuur van het WGC Botermarkt in Ledeberg. Dat heb ik zelf mee opgericht.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio