30 Dagen zonder Alcohol: zo houdt u het vol

30 Dagen zonder Alcohol: zo houdt u het vol

Lien Braeckevelt: “We moeten af van het cliché dat alcoholvrij gelijkstaat aan saai. In de maanden waarin ik niet dronk, heb ik mij vree goe geamuseerd.” Foto: DVH

Gent -

Op café gaan en niet drinken? Alleen als daar een goede aanleiding voor is, toch? In haar boek 30 Dagen Zonder Alcohol toont de Gentse Lien Braeckevelt dat je helemaal geen redenen hoeft te hebben. Wij stelden haar vijf eenvoudige vragen over een alcoholvrij leven.

1. Waarom?

Lien Braeckevelt: “Ik wou op mijn veertigste verjaardag een marathon lopen en was daarom bezig met hoe ik gezonder kon leven. Eerder had ik al ­alcoholloze periodes ingelast, maar de laatste keer was dat mislukt. November lonkte en een nieuwe poging drong zich op. En ineens leek het een goed idee om niet alleen die maand niet te drinken, maar meteen door te doen tot de marathon, eind februari. Vier maanden lang niet drinken, inclusief de feestdagen: als uitdaging kon dat tellen. Nadien had ik zo veel tips en tricks verzameld, dat ik ermee naar uitgeverij Lannoo ben gestapt.”

2. Waar?

Braeckevelt: “Er zijn best veel plekken in Gent waar je terechtkan voor een alcoholvrij alternatief dat geen cola of Fanta is. Roots in het Patershol, bijvoorbeeld. Of L'Amuzette aan de Krommewal. En Jiggers, niet te vergeten: dat heeft mocktails op de kaart staan die zo lekker zijn, dat je bijna niet merkt dat er geen alcohol in zit. Gent heeft met Bizar Café op de Zwijnaardsesteenweg ook een alcoholvrij café. Voor mij is dat een beetje uit de buurt, maar ik ben blij dat het er is. Alcohol is zo alomtegenwoordig dat het goed is dat er een plek is waar het gewoon niet kán.”

3. Wanneer?

Braeckevelt: “Ik denk dat ik niet de enige ben die de zomer de moeilijkste periode vindt. Een Gentenaar die elk jaar tijdens de Feesten op de Vlasmarkt wil fuiven, kan zijn of haar alcoholvrije maand misschien beter niet in juli leggen. Hoewel: dan is de uitdaging ook wel groter. En we moeten af van het cliché dat alcoholvrij gelijkstaat aan saai. Dat klopt absoluut niet: in de vier maanden waarin ik niet dronk, heb ik mij vree goe geamuseerd. Dus een alcoholvrije maand in de zomer: waarom niet?”

4. Wie?

Braeckevelt: “Alcoholisten zal ik met mijn boek niet helpen. Als drinken echt een verslaving is, kan alleen profes­sio­nele hulp baten. Voor anderen is het totaal geen uitdaging om 30 dagen niet te drinken. Maar voor wie geregeld een glas drinkt en er af en toe bij stilstaat dat het allemaal wat te vanzelfsprekend is geworden, kan mijn boek een goede gids zijn.”

5. Wat?

Braeckevelt: “Na een maand zijn de effecten op je lichaam duidelijk. Ik had meer energie, voelde me fitter, sliep beter. Maar het meest zinvolle is toch dat het je helpt om patronen te doorbreken en gewoontes in vraag te stellen.”

INFO

‘30 Dagen Zonder Alcohol’, Lien Braeckevelt, Lannoo, 144 blz., 19,99 euro. Per verkocht boek gaat € 1 naar Stichting tegen Kanker.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio