Asbest niet meer in alle containerparken welkom

Asbest niet meer in alle containerparken welkom

De nieuwe sproei-installatie maakt blootliggende asbest om het kwartier nat, zodat er geen vezels kunnen vrijkomen. Foto: mgb

Kruibeke / Beveren-Waas -

Om de veiligheid van werknemers en bezoekers te garanderen, zamelt Ibogem asbest voortaan alleen nog in het recyclagepark van Verrebroek in.

In augustus kreeg Ibogem bezoek van de arbeidsinspectie, die vaststelde dat de asbestcontainers te dicht bij de andere containers stonden. Dat zou leiden tot een verhoogde blootstelling aan asbestvezels bij werknemers.

“We hebben daarom besloten om alleen in Verrebroek nog een container voor asbest te plaatsen en niet meer in Melsele en Rupelmonde”, zegt directeur Wim Beeldens. “In Verrebroek is meer ruimte om de container geïsoleerd te plaatsen, op zeker dertig meter van de andere. Dat maakt de blootstelling voor werknemers vrijwel onbestaande, aangezien alleen bezoekers van het park met asbesthoudende materialen in de buurt van de container moeten zijn. Om de verspreiding van asbestvezels tegen te gaan, plaatsen we boven de container een sproei-installatie die elk kwartier het materiaal nat maakt.”

Ophaling aan huis

Ibogem is wettelijk verplicht om asbest op te vangen. “We moeten jaarlijks tot 200 kilogram per klant gratis opvangen. Tot juni voerden we onze volle containers af naar SVK in Sint-Niklaas, maar na de heisa daar gaan de containers nu naar OVMB in Gent. We merken wel dat inwoners sinds de polemiek rond het stort in Sint-Niklaas meer asbest binnenbrengen. Vorig jaar kregen we 120 ton binnen en het ziet er naar uit dat we daar dit jaar zullen boven zitten.”

Beeldens hoopt op termijn op een algemene oplossing voor het asbestprobleem. “De veiligheid van onze werknemers is met de nieuwe container verbeterd, maar de burgers die het afval binnenbrengen worden nog altijd aan asbest blootgesteld. Ik hoop dat we in samenwerking met OVAM op termijn naar een ophaling aan huis kunnen gaan, zodat wij het opvangen van asbest volledig kunnen afbouwen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio