Schade aan betonstructuur bij viaduct Herrmann Debroux

Een van de drukste verkeersaders van Brussel komende dagen gesloten: dit zijn de mogelijke oplossingen

Een van de drukste verkeersaders van Brussel komende dagen gesloten: dit zijn de mogelijke oplossingen

Wie de komende dagen Brussel wil binnenrijden, doet dat best via de Ring of Tervuren. Foto: Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Brussel -

Het Brusselse viaduct Herrmann Debroux wordt vanaf de nacht van vrijdag op zaterdag gedeeltelijk afgesloten tussen het metrostation Beaulieu en de afslag naar de Waverse Steenweg en dat zeker tot woensdag. Wie Brussel wil binnenrijden, doet dat best via de Ring of Tervuren, meldt Brussel Mobiliteit.

Op een eerste crisisvergadering hebben de gemeente Oudergem, de plaatselijke politiezone en Brussel Mobiliteit zaterdagochtend verschillende denkpistes verkend om de verkeerssituatie op en rond het viaduct te verbeteren. “We hebben nagegaan of de getroffen maatregelen op vlak van markering, signalisatie en omleidingen correct werken”, verklaarde woordvoerster Camille Thiry van Brussel Mobiliteit.

“De vergadering heeft ons in staat gesteld om een reeks ideeën uit te wisselen met de gemeente, vanmiddag (zaterdagmiddag, nvdr.) beslissen we welke ideeën we gaan concretiseren. Dat moet ervoor zorgen dat we alternatieve oplossingen kunnen voorstellen indien de sluiting blijft duren”, luidt het. Een van de opties is bijvoorbeeld het versterken van het openbaar vervoer.

Zaterdagnamiddag om 14.30 uur is er op het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort een persconferentie gepland. Die wordt gevolgd door een uitwisseling tussen Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet en zijn collega’s. Brussel Mobiliteit komt om 15.30 uur op het kabinet van Smet samen met de drie gewesten en de openbaarvervoermaatschappijen.

Eventuele beslissingen die zaterdagnamiddag worden genomen met betrekking tot alternatieve oplossingen zullen echter pas maandagochtend meegedeeld kunnen worden, gezien het grote aantal actoren rond de tafel. Brussel Mobiliteit geeft automobilisten die Brussel willen binnenrijden momenteel de raad om dat best via de Ring of Tervuren te doen en niet via Delta. Het plaatselijke verkeer aan Beaulieu wordt tijdens de sluiting omgeleid via de Beaulieulaan en richting Oudergem via de Waversesteenweg.

De bruggen en viaducten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden sinds 2016 systematisch geïnspecteerd door een extern gecertificeerd bureau. In het kader van een tweede, meer doorgedreven inspectieronde van het viaduct werd tijdens de nacht van donderdag op vrijdag schade aan de betonstructuur vastgesteld. De schade is niet zichtbaar van buiten uit, maar bevindt zich binnenin de dragers van het viaduct. De slechte staat van het beton werd vastgesteld over een zone van 10 meter, wat stabiliteitsrisico’s met zich kan meebrengen. Daarop werd uit voorzorg een gedeelte van het Herrmann-Debrouxviaduct afgesloten.

De situatie zorgt nu, zaterdag, al voor verkeershinder en die hinder zal de komende dagen alleen maar toenemen. Het viaduct van Herrmann Debroux, dat in 1973 werd gebouwd en Oudergem met de E411 verbindt, is een van de drukste verkeersaders van de hoofdstad.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S