Nieuwe wending in mysterieuze “duikbootmoord”

Hoofd en benen van Zweedse journaliste Kim Wall gevonden in een zak

Hoofd en benen van Zweedse journaliste Kim Wall gevonden in een zak

Journaliste Kim Wall. Foto: AP

Twee maanden na haar mysterieuze dood zijn het hoofd en de benen van Kim Wall (30) gevonden, zo meldt de Deense politie. De Zweedse journaliste verdween in augustus in mysterieuze omstandigheden nadat ze met uitvinder Peter Madsen was meegegaan op een trip met zijn zelfgemaakte duikboot.

LEES OOK (+). Een jonge journaliste, een excentrieke uitvinder en een duikboot: een verhaal dat leest als een Scandinavische thriller

Het was de vriend van de 30-jarige Kim Wall die op 10 augustus alarm sloeg omdat de journaliste niet naar huis was gekomen na een reportage. Wall had eerder op de dag afgesproken met de excentrieke uitvinder Peter ‘Raket’ Madsen (46) om samen een eerste tocht te maken met zijn zelfgemaakte duikboot, de UC3 Nautillus.

Om 19 uur poseren de twee nog samen voor een foto in de toren van de duikboot om vervolgens de haven van het Kopenhaagse schiereiland Refshaleøen te verlaten. Enkele uren later, om 2.30 uur ’s nachts belt haar vriend de politie, waarna de Deense ordediensten meteen een zoekactie opstarten. Exact om 10.14 uur levert dat resultaat op: de duikboot is gespot in de Baai van Køge, pakweg 50 kilometer ten zuidwesten van Kopenhagen.

Hoofd en benen van Zweedse journaliste Kim Wall gevonden in een zak
Peter Madsen bij de speurders. Foto: AFP

Vrijwel meteen nadat enkele vrienden Madsen uit het gevaarte hebben gered, zinkt de duikboot in de zee van Kopenhagen. De duikboot wordt uit het water gevist en wordt meteen volledig onderzocht. Van Kim Wall is geen enkel spoor.

LEES OOK. Peter Madsen had videobeelden van executies opgeslagen

Twee zakken in het water

Hoewel er elke dag met man en macht gezocht wordt, duurt het nog tot maandag 21 augustus dat de speurders een eerste resultaat boeken. Ze vinden een vrouwentorso, zonder hoofd of ledematen, dat na onderzoek van de journaliste blijkt te zijn.

Bijna twee maanden later hebben de speurders vrijdag nog eens twee zakken gevonden in het water van de Baai van Koge. In de ene zak zat kledij van Wall, in de andere haar hoofd en benen, zo meldde politiewoordvoerder Jens Møller zaterdagochtend. De armen van haar lichaam zijn nog steeds vermist.

Hoofd en benen van Zweedse journaliste Kim Wall gevonden in een zak
Deense speurders zoeken al twee maanden naar overblijfselen van Kim Wall. Foto: AP

Madsen wordt ervan beschuldigd Wall te hebben gedood op zijn duikboot. Zelf had hij gezegd dat de vrouw een zwaar luik op haar hoofd had gekregen. “Haar dood was een ongeval”, zo luidde het.

De exacte doodsoorzaak van Wall is voorlopig nog steeds niet achterhaald. Bij de autopsie van de vrouw werden volgens het OM messteken in het onderlichaam en in de borststreek aangetroffen. Hoofd, benen en armen zijn daarna verwijderd. Madsen blijft minstens tot 31 oktober in voorarrest.

LEES OOK. Opvallende gelijkenissen tussen dood van journaliste en 30 jaar oude moordzaak

Hoofd en benen van Zweedse journaliste Kim Wall gevonden in een zak
De Deense politie kondigde de vondst zaterdagochtend aan. Foto: EPA-EFE
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees