Lachend en zorgeloos stond ze op de foto. Niets deed vermoeden welk duister geheim deze vrouw had

Lachend en zorgeloos stond ze op de foto. Niets deed vermoeden welk duister geheim deze vrouw had

Een foto van een jonge vrouw houdt het Verenigd Koninkrijk in de ban. Daarop staat Sinead Connett vrolijk en zorgeloos afgebeeld in augustus 2013. Een mooi kiekje, maar achter de foto blijkt een duistere geschiedenis te zitten. Twee dagen voordien duwde de twintiger haar pasgeboren baby in een afvoerput om er later keer op keer staalhard over te liegen. Nu kent de moeder haar straf.

Stuart Connett had een werkman geroepen, omdat zijn afvoerput verstopt zat. Samen gingen ze aan de slag in hun tuin om alles opnieuw vrij te maken. Tijdens de werken merkten ze een vuilzak op, die duidelijk gevuld was met iets zwaars. Ze lachten nog: “Als het een zak geld is, dan verdelen we de winst!” Maar even later zou de man voor het eerst zijn kleinzoon zien. Gestorven en gewikkeld in de vuilzak.

Lachend en zorgeloos stond ze op de foto. Niets deed vermoeden welk duister geheim deze vrouw had
De afvoerput Foto: © CPS / SWNS.com

Maar dat besefte Connett toen nog niet, die haastig zijn vrouw Anne er bijriep. Het baby’tje leek op een pop. Niemand stond erbij stil dat het kind op een harteloze manier gedumpt zou zijn door zijn moeder. Nu anderhalf jaar later krijgt de 29-jarige Sinead Connett uit het Britse Markyate een celstraf, nadat ze toegaf dat ze de geboorte van haar zoon wou negeren.

Verhaal veranderde steeds

Eerst ontkende ze alles. Ze wist niets van een kind, ze was niet zwanger geweest en ze was zeker niet bevallen, zo beweerde ze. Maar DNA liegt niet. De baby was wel degelijk van haar en hij lag al drie jaar in de afvoer in de tuin. Enkele weken later zei ze dat het de zoon was van een taxichauffeur die haar verkracht had. Maar toen ook dat onwaar bleek, veranderde ze haar verhaal. Ze beweerde dat ze het wel had geweten, maar te laat was voor een abortus. Ook dat bleek niet juist te zijn, aangezien een arts haar had doorverwezen naar mogelijke instanties om haar te helpen.

Uiteindelijk probeerde ze nog één keer haar verklaring te wijzigen. “Hij was doodgeboren”, zei Sinead, die daardoor in paniek geraakt zou zijn toen ze in augustus 2013 plots beviel van het jongetje. Als bewijs liet ze zien dat ze een draagmandje had gekocht, waarin ze het kindje naar het ziekenhuis had willen brengen om het daar te laten adopteren. Of deze uitleg wel klopt, kon niet worden bevestigd, aangezien het lijkje al te lang onder de grond had gelegen om nog een doodsoorzaak te kunnen ontdekken.

Lachend en zorgeloos stond ze op de foto. Niets deed vermoeden welk duister geheim deze vrouw had
Twee dagen na haar bevalling postte ze deze foto.

Niemand had iets gemerkt

Ondertussen had niemand iets gemerkt. Het bolle buikje wist ze te verstoppen door te zeggen dat ze wat sukkelde met haar gezondheid en was bijgekomen. Ook na de bevalling was er geen verschil merkbaar in het gedrag van de pas bevallen twintiger. Sinead was immers nog steeds even vrolijk als anders en timmerde verder aan haar succesvolle carrière als HR Manager bij Tesco. Haar familie ondersteunde haar voor de volle honderd procent en de jonge vrouw had een langetermijnrelatie met haar vriend Jonathan Layfield. Twee dagen na haar bevalling postte ze zelfs een heel flatterende mooie foto van zichzelf op haar Facebookpagina. Alsof er niets aan de hand was.

En dat bleek exact haar bedoeling te zijn. Voor de buitenwereld leek ze een perfect stabiele vrouw te zijn. Ze besprak zelfs met haar man om samen een kindje te krijgen. Maar niet nu, zei Connett, want eerst wilde ze nog carrière maken. “Ik denk dat zoiets onze relatie verpest had”, zei ze later tegen de agenten.

Ook vader van baby niet onbesproken

Deze week kwam echter naar boven dat ook haar echtgenoot Layfield niet zuiver op de graat is. Hij zou in de periode dat Connett zwanger was een “seksueel getinte virtuele relatie” hebben gehad met een studente van 16 jaar, waaraan hij lessen Geschiedenis gaf. Hij probeerde nog verwoed de ongepaste e-mails uit 2012 te verwijderen, maar Layfield kreeg in 2014 toch een verbod om nog voor de klas te staan. Zou Sinead destijds geweten hebben dat dit speelde en bang geworden zijn dat hun relatie geen stand zou houden met een baby? In ieder geval was het jonge “succesvolle” koppel, allesbehalve wat het leek voor de buitenwereld.

In dezelfde periode van de “ongepaste e-mails” beviel Connett in de badkamer van hun huis. Tegen Layfield zei ze “dat ze heel veel last had van haar maandstonden”, terwijl ze zich opsloot. De navelstreng knipte ze door met een keukenschaar. Het baby’tje woog amper anderhalve kilogram. Ze gooide het kindje in de kofferbak van haar wagen en reed er meer dan 250 kilometer mee om het in de afvoerput in de tuin van haar ouders in Grimsby. “Ik wou hen vragen om hulp, maar ik raakte weer in paniek”, vertelde Sinead. Maar dat kan niet, want Stuart en Anne Connett waren al enkele dagen op vakantie naar Ierland, zoals ze aan hun dochter hadden verteld.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, trouwden Layfield en Connett in november 2016 met elkaar, toen de baby al gevonden was, maar Sinead nog staalhard ontkende. “De gelukkigste dag van hun leven”, terwijl het lijkje nog steeds in een mortuarium van het kinderziekenhuis van Sheffield lag, zonder een begrafenis of rustplaats te hebben gekregen. Het was pas in juli 2017 dat de rechter dit te horen kreeg en meteen een privébegrafenis op poten zette voor het kind dat ook pas toen een naam kreeg: William.

Lachend en zorgeloos stond ze op de foto. Niets deed vermoeden welk duister geheim deze vrouw had
De trouwfoto van het koppel. Foto: Š Ben Lack Photography Ltd

Celstraf van één jaar

“Je handelingen waren berekend, je wist wat je deed toen je het lijkje in de afvoerput stak en bedekte”, zei rechter Jeremey Richardson deze week. “Je ging verder met je leven alsof er niets aan de hand was. Je loog tegen iedereen om je heen.” Zonder moeite, zonder zorgen, zonder spijt. Het enigste waar ze zich volgens de agenten en justitie zorgen over maakte is haar reputatie.

De vrouw krijgt nu een celstraf van één jaar voor het verbergen van de dood van haar zoon.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees