Kleurrijk fenomeen op radar doet weerorganisatie versteld staan: wolk blijkt geen vogeltrek te zijn

Kleurrijk fenomeen op radar doet weerorganisatie versteld staan: wolk blijkt geen vogeltrek te zijn

Mysterieuze kleurrijke stipjes cirkelden dinsdagochtend rond op de radarbeelden van een Amerikaanse weerorganisatie uit Denver. Zoiets had the National Weather Service nog nooit gezien. Verbaasd besloten ze zich te wenden tot Twitter, waar ze op zoek gingen naar een vogelexpert, die hen kon vertellen welke soort er over hun radar trok. Onterecht, zo blijkt.

“De radar lichtte vlak na zonsopgang op en de hele massa bewoog over Denver, in dezelfde richting, een beetje zwevend op de lichte wind die dag”, vertelt meteoroloog Paul Schlatter aan ABC News. De typische beweging van een migrerende vogeltrek, maar de kleurencombinatie was ongezien bij vogels. Logisch ook, want het ging om een massale vlindermigratie.

(De tekst gaat verder onder deze tweet.)

Distelvlinder

Kleurrijk fenomeen op radar doet weerorganisatie versteld staan: wolk blijkt geen vogeltrek te zijn
De distelvlinder met zijn kenmerkende speciale patroon van oranjebruine en witte vlekken, inclusief een witte rand. Op zijn onderkant heeft het dier haartjes. Foto: Wikimedia

Slimme Twitteraars wisten hun kennis te bundelen en kwamen tot de constatatie dat het ging om een 110 kilometer brede golf van distelvlinders. Die zijn met hun oranjebruine gevlekte vleugels en hun rozige en witte onderkant te herkennen uit duizenden. Zo’n beestje wordt gemiddeld 45 tot 60 millimeter groot, zo klinkt het bij Natuurpunt.

Maar wat deden die dan in een massale tocht boven Denver? “De distelvlinder is een trekvlinder. Zij overbruggen tijdens hun route zo’n 5000 km op amper twee weken tijd”, aldus Natuurpunt. Geen onvermoeibare vlinder, zo blijkt. “Aan deze zware tocht houden ze vaak sterk versleten vleugels over. Het komt bij de distelvlinder bijna nooit voor dat het individu dat de heenweg aflegt, ook de terugweg zal afleggen. De nakomelingen kunnen dus niet rekenen op de ouders om de terugweg naar het overwinteringsgebied mee af te leggen, ze moeten het alleen zien te redden.”

Zoveel

Een normale migratie zou je zeggen, maar dat blijkt niet helemaal waar. “Het moeten er ongelofelijk veel zijn geweest in dat gebied om zo’n stevig signaal te genereren”, aldus Schlatter. Vlinderkenner Sarah Garrett kon het fenomeen uitleggen. “De vlinders hebben een serieuze boost gekregen afgelopen lente. Warme temperaturen vroeg in het seizoen en de overvloedige regenval hebben het voedsel van de vlinders een handje geholpen. Meer planten betekent meer rupsen. Ze konden veel vroeger dan normaal beginnen reproduceren en daarom zijn er ook heel wat meer.”

Ook hier in België zal je de vlinders kunnen zien passeren, maar dan moet je snel zijn. Vanaf mei tot oktober zijn ze in ons land.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S